IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS ще продаде заеми за 8 млрд. долара на Apollo в преразгледана сделка

UBS ще отчете нетна печалба за около 300 млн. долара през първото тримесечие, свързана със сделката, а Credit Suisse ще признае 900 млн. долара загуба

10:35 | 27.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

UBS Group AG финализира сделка с Apollo Global Management Inc. за отделянето на секюритизирани продукти на Credit Suisse.

Според изявление, публикувано в сряда, Apollo ще закупи обезпечени финансови инструменти от UBS за 8 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Двете страни са се съгласили също така да прекратят споразумение за управление на инвестициите, което първоначално беше част от трансакцията, както и споразумение за преходно обслужване.

UBS ще отчете нетна печалба в размер на около 300 млн. долара през първото тримесечие, свързана със сделката, а очакванията са Credit Suisse да запише нетна загуба от 900 млн. долара.

От Apollo посочват, че сделката няма да има икономическо въздействие върху компанията.

UBS обяви миналата година, че планира да предоговори условията по сделката, която Credit Suisse сключи като част от неуспешен последен опит да спечели отново доверието на инвеститорите, преди да бъде спасена. Първоначалното споразумение предвиждаше швейцарската банка да осигури финансиране за някои от активите и да запази други, които Apollo щеше да управлява срещу заплащане.

Бизнесът, известен като SPG, купува и продава ценни книжа, обезпечени с групи от ипотеки и други активи като заеми за автомобили и дългове по кредитни карти. Голяма част от активите и служителите на SPG бяха прехвърлени към дъщерно дружество на Apollo, наречено Atlas SP. Базираният в Ню Йорк търговец Джей Ким, който ръководеше бизнеса в Credit Suisse, се присъедини към Atlas като част от сделката.

„Радваме се да финализираме прехода на Atlas в партньорство с UBS по икономически неутрален начин за нашата компания“, казва главният изпълнителен директор на Apollo Марк Роуън в изявление.

Изпълнителният директор на UBS Серджо Ермоти посочва, че сделката позволява на банката да освободи капитал от неосновни бизнеси и да намали сложността на управлението на операциите.

Credit Suisse отбеляза през септември, че очаква около 600 млн. долара загуби през третото тримесечие от решението за прекратяване на споразуменията за управление. Числата, обявени в сряда, отразяват счетоводните корекции и провизиите, направени през второто и третото тримесечие на миналата година, казват от UBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 27.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още