IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit влиза в елитен клуб, след като пазарната ѝ оценка надхвърли 60 млрд. евро

Само три други банки в региона могат да се похвалят с подобно постижение

15:35 | 07.05.24 г.
Главният изпълнителен директор на UniCredit Андреа Орчел. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на UniCredit Андреа Орчел. Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарната капитализация на италианската банка UniCredit SpA се покачи до над 60 млрд. евро, което я прави една от четирите банки в еврозоната, които надхвърлят този праг, съобщава Bloomberg.

Акциите на банката поскъпнаха с 3,5% до най-високото си ниво от почти 13 години, след като кредиторът отчете печалба за първото тримесечие, която засенчва прогнозите на анализаторите. Нарастването на борсовата стойност я направи член на ексклузивен клуб от банки с пазарна капитализация над това ниво, който включва BNP Paribas SA, Banco Santander SA и Intesa Sanpaolo SpA.

UniCredit успя да се възползва от бързите увеличения на лихвените проценти, въведени от Европейската централна банка (ЕЦБ) през последните две години. Този ефект вероятно ще избледнее в крайна сметка, тъй като се очаква институцията да започне да облекчава паричната политика от юни.

В допълнение, главният изпълнителен директор на UniCredit Андреа Орчел оглавява усилията за привличане на инвеститори, връщайки близо 18 млрд. евро на акционерите чрез обратно изкупуване на акции и изплащане на дивидент от 2021 г. насам.

Специалният клуб от кредитори с оценка над 60 млрд. евро. Графика: Bloomberg Специалният клуб от кредитори с оценка над 60 млрд. евро. Графика: Bloomberg

Цената на акциите на банката скочи с около 46% от началото на тази година, което ги превръща в едни от най-добре представящите се сред книжата на европейските кредитори.

По-широкото възстановяване на сектора от миналогодишните сътресения, свързани с Credit Suisse, се дължи главно на лихвите, които увеличават нетния лихвен доход на кредиторите – разликата между парите, които банките плащат по депозити, и тези, които печелят от кредити.

Банки като испанската Santander, UniCredit и британската NatWest отчетоха скок на печалбите поради по-високите нетни приходи от лихви. Много от тях разпределиха огромни дивиденти и организираха обратни изкупувания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 07.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още