IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Актуализираните бюджети на ДОО и на държавата минаха през социалната комисия

ГЕРБ и ДПС се въздържаха от подкрепа на предложеното увеличение на пенсиите

18:22 | 10.06.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Парламентарната Комисия по труда и социалната политика одобри актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. на първо четене с 14 гласа "за" и 9 "въздържал се". С "въздържал се" гласуваха народните представители от ГЕРБ и ДПС.

С 12 гласа "за" и 8 гласа "против" комисията прие на първо гласуване и предложената от Министерския съвет актуализация на държавния бюджет за тази година.

Вчера бюджетната комисия в парламента също одобри промените в бюджета на Държавното обществено осигуряване, но отхвърли актуализацията на държавния бюджет. С 11 гласа "за", осем "против" и три "въздържал се" - на "Има такъв народ", актуализацията на държавния бюджет не бе одобрена от ресорната комисия.

Председателят на парламентарната Комисия по труда и социалната политика Искрен Арабаджиев, депутат от "Продължаваме промяната", предупреди, че при хипотезата, че няма изобщо приет бюджет, то заложеното в ДОО увеличение на пенсиите е с 6,1% , което означава реален спад на доходите на пенсионерите, тъй като и Covid добавките ще отпаднат. 

За да може пенсионерите да получат още с пенсиите си през юли предвиденото с актуализацията повишение, промените в бюджета трябва да бъдат гласувани до 27 юни. В противен случай или ще има втора дата на плащане през юли, или повишението ще бъде получено с плащането на пенсиите за август, поясни Арабаджиев.

Ако се приеме актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване, без да се приеме и актуализацията на държавния бюджет, това ще създаде проблеми, обясни днес заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров. По думите му ще има изключително голямо напрежение както по отношение на приходите, така и по отношение на разходите.

Приетите промени в бюджета на ДОО предвиждат актуализация на пенсиите с 10% от 1 юли и вкарването в размера на пенсията на Covid на добавката от 60 лева. В актуализиранатата сметка се залага увеличение на пенсиите в две стъпки – от 1 юли и от 1 октомври.

Със законопроекта се предлага от 1 юли всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември да се осъвременят с 10%. Към техния увеличен размер ще бъдат добавени и т.нар Covid добавки от 60 лв., както и индивидуалните суми, представляващи разликата между дохода от пенсия през декември 2021 г. и дохода от пенсия през януари 2022 г. Добавките от 60 лв. ще се включат в размера и на пенсиите за трудова дейност, отпуснати от 1 януари до 30 юни 2022 г., както и към тези, които ще бъдат отпуснати след 1 юли, предвижда още законопроектът.

С него се предлагат промени в пенсионната политика, които се планира да влязат в сила от 1 октомври. От тази дата се предвижда максималната пенсия да се повиши със 70% - от 2000 лв. на 3400 лв. Пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на 2021 г., ще се преизчислят от 1 октомври. За всяка година след отпускането на пенсията размерът й ще се осъвремени с процент, равен на ръста на средния осигурителен доход за страната или инфлацията за предходната година в зависимост от това кой показател е нараснал повече. Предвидено е, че когато преизчислената пенсия и размерът й към 30 септември 2022 г. не са равни, пенсионерите ще получат по-високата и благоприятна за тях сума.

За 1 юли се предвижда промяна в процента, с който ще бъдат осъвременени всички пенсии. Те ще бъдат увеличени с 10% и към всяка пенсия, след като бъде увеличена с този процент, ще се добавят и сумите, които се получаваха до края на месец юни в размер на 60 лв като Covid добавки, както и индивидуалните компенсаторни суми за лицата, които ги получават, разясни заместник-министър Лазар Лазаров.

Лазаров каза, че според изчисленията средната пенсия през юли ще достигне 666 лв., което е ръст от 23,2% спрямо юни.

От „Продължаваме промяната“ защитиха предложените варианти за повишение на пенсиите с аргумента, че с промените се намалява разликата между старите и новите пенсии, което е справедливо и дългоочаквано. Това се случва с видоизмененото „швейцарско правило“. Наред с това депутатите от партията изтъкнаха, че от 1 октомври нататък вече няма да има диспропорции и заради ръста на максималната пенсия.

От ДПС не подкрепиха проекта на ДОО. Хасан Адемов заяви, че парламентарната група ще се въздържи от подкрепа, защото това, което се предлага, не решава проблемите на българските пенсионери, а дори ги задълбочава.

Деница Сачева от ГЕРБ каза, че тяхната група ще гласува "въздържал се", защото подкрепят увеличението на пенсиите, но не за сметка на справедливостта в системата.

БСП подкрепят промените, тъй като според тях се защитават пенсионерите, които са най-уязвимата група от обществото.

"Демократична България" също подкрепи законопроекта с подобни аргументи, като дадоха заявки за корекции до второ четене на законопроекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още