IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До какво ще доведе трупането на дефиците у нас – увеличение на данъците или още по-висока инфлация?

Корекцията на ДДС при несъбираеми вземания е важна промяна в данъчното законодателство, но с огромно забавяне в практиката, посочи Пламен Донев

14:51 | 02.11.22 г.

Сега е последната година, когато говорим за технически данъчни промени, а не за масово увеличение на данъчните ставки. След една година или най-много две ще се отиде към чувствително увеличение на данъчните ставки в България, защото структурните бюджетни дефицити са големи. Тази прогноза в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria направи Пламен Донев, старши мениджър корпоративно облагане в "Делойт България" и член на Съвета по данъчна методология към Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС).

„Няма как да продължи да се трупа дълг и дефицити – единственият начин е или увеличение на данъчните ставки, или още по-висока инфлация“, коментира експертът.

Той потвърди, че има ясни заявки, че рецесията еврозоната е неизбежна в и съответно ще засегне и България. „Ще имаме намаляване на приходите на фирмите и сегашните високи постъпления от ДДС и данъчна печалба ще започнат да падат. Очаква се и удар върху пазара на труда, така че постъпленията от лични данъци и осигуровки също ще падат“, посочи Донев.

Според него в момента България преживява последните месеци от тази добра събираемост на данъчни приходи поради инфлационния ефект.

По думите му възможността за корекция на ДДС при несъбираеми вземания е много важна промяна в данъчното законодателство на страната ни, но Донев отчете, че има огромно забавяне в практиката. „Оказа се след години спорове и съдебни дела, че органите по приходите в България погрешно тълкуват и прилагат европейската директива в тази ѝ част за несъбираемите вземания. Най-накрая имаме конкретни текстове, които да уреждат в България режима за корекция на ДДС“, посочи Донев.

Той обаче е на мнение, че предложеният начин за решаване на проблема е несполучлив, защото държавата отново се опитва да ограничи в огромна степен случаите, в които бизнесът да прави корекция, като дава право това да се случва само тогава, когато длъжникът е на практика неплатежоспособен.

„Ако се даде възможност да се прави корекцията възможно най-рано, тогава държавата има инструменти и шанс да събере сумата от коригирания данъчен кредит от некоректния платец”, убеден е експертът.

Какво се променя след възможността за корекция на ДДС при фирмената задлъжнялост? Трябва ли да се удължи срокът за прилагане на диференциран ДДС за определени стоки и услуги? Ще имат ли полза общините с висока безработица от промените в Закона за корпоративното подоходно облагане? Защо служебното правителство не разработва и внася за гласуване в Народното събрание нов проектобюджет за следващата година?

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още