IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутат: Нужна е отново социална справедливост след либералния подход към пазарни играчи

Трябва ли да се върне прогресивното облагане, коментира Петър Витанов

11:18 | 20.03.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Българската държава е предоставила близо 6 млрд. лева помощи за последната година. „Установява се, че имаме сектори, в които има видими картелни споразумения, където крайната цена и инфлацията се калкулира на гърба на потребителя“, коментира пред Bulgaria ON AIR евродепутатът от Партията на европейските социалисти Петър Витанов дискусиите в обществото след доклада на служебния министър на финансите за състоянието на бюджета.

„Според мен трябва да се калкулират печалби, но не навсякъде. Против съм повсеместно даване на помощи на всички и за целия бизнес“, посочи той. Евродепутатът е на мнение, че ако искаме да имаме силна държава, със силна социална политика в образование и здравеопазване, трябва да имаме достатъчни средства. Той е категоричен, че прогресивното облагане дава друг смисъл на преразпределението на благата в едно общество и смята, че в една далечна перспектива то трябва да се върне обратно.

Петър Витанов се надява, че така ще се възстанови социалната справедливост след „твърде многото помощи и твърде либералния подход към определени играчи на пазара в определени сектори на икономиката“.

Той напомни, че у нас финансовият министър поиска фирмите да плащат за своите свръхпечалби и че голяма група евродепутати призоваха да има данък "богатство". „Инициатива е на мултимилионери от Давос, които сами са стигнали до извода, че трябва да бъдат облагани повече, за да могат да се генерират повече приходи в държавните хазни. Тези пари да стигат за социална политика, климатични политики, за енергийна трансформация, която да бъде на социално приемлива цена“, надява се той.

Витанов обясни, че смисълът е свръхбогатството, което е над 50 милиона, да бъде облагано допълнително с аналог, който също е прогресивен в зависимост от размера на това богатство, за да се преодолеят огромните неравенства, натрупали се през последните години.

"Неравенството, което се създава, убива. Когато една държава няма пари нито за пенсии, нито за социална политика, нито за достъп до здравеопазването, това коства човешки живот", подчерта Витанов.

По думите му тези неравенства се увеличават.

"1% от световното население, притежава 80% от благата, това е страхотно неравенство. Покрай пандемията 10-те най-богати души са удвоили богатството си, при положение че над 95% са загубили средства", уточни евродепутатът. 

Какво съдържа докладът, който страната ни изпрати в Брюксел в петък и „свети“ ли държавата в червено? Защо сценариите на Министерство на финансите създадоха напрежение в обществото? Какви трябва да са ограниченията за помощите за бизнеса? Къде може да се установят картелни споразумения в България? За какво ще се използват парите от облагането на свръхпечалбите в света? Ще се ограничи ли бягството на капитали към офшорни зони? Защо Илон Мъск и Джеф Безос не са плащали данъци?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
"прогресивното облагане дава друг смисъл на преразпределението на благата в едно общество и смята, че в една далечна перспектива то трябва да се върне обратно." https://bnt.bg/news/stabilnostta-na-finansovite-sitemi-v-sasht-i-evropa-analiz-na-svetoslav-delchev-v340526-316077news.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още