IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите от бюджетната комисия одобриха увеличение на заплати на силовите ведомства

В пленарната зала ще се уточняват параметри от разходната част, за които политическите партии направиха сходни предложения

20:05 | 25.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Комисията по бюджет и финанси на парламента подкрепи повишението на някои бюджетни заплати от 1 август при гласуването на второ четене на държавния бюджет за тази година.

Депутатите приеха заплатите в МВР да се вдигнат с 10%, включително на някои длъжности с допълнителни 100 лева. Предвидени са допълнителни средства за ДАНС, като по този начин ще се компенсират служителите в сектора на сигурността за положените от тях усилия и като компенсация заради инфлацията.

Повече пари за силовите ведомства

Предложенията на политическите партии са различни  за увеличение 1 август на възнагражденията за персонала в системата на МВР – ГЕРБ-СДС и ДПС предлагат от бюджета да се заделят общо 157,2 млн. лв., от "Продължаваме промяната – Демократична България" настояват за 150 млн. лева, а от  "Възраждане" искат допълнително финансиране за над 155 млн. лева.

С какви средства ще разполагат в Министерство на правосъдието ще се решава в пленарна зала. Двете предложения са на "Продължаваме промяната – Демократична България", които предлагат увеличаване на възнагражденията за персонала за Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и за Главна дирекция "Охрана", като бюджетът трябва да отпусне над 11 млн. лева.

Според предложение на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Продължаваме промяната – Демократична България", трябва да има допълнителни разходи за 10% увеличение на заплатите на служителите от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) със сума над 8,325 млн. лв., както и допълнителни разходи за 10% увеличение на заплатите на служителите в Главна дирекция "Охрана" с над 2,725 млн. лв.

От 1 август в Министерството на финансите ще има 25 млн. лева за увеличаване на възнагражденията за персонала на Националната агенция за приходите и Агенция "Митници", ако и парламентът гласува предложението на "Продължаваме промяната – Демократична България".

Със 75 млн. лева ще бъде увеличен фонд "Работна заплата" на Министерството на отбраната след като беше подкрепено предложението на Христо Гаджев и група депутати.

В бюджета ще има пари за култура

Бюджетна комисия подкрепи предложението на Вежди Рашидов и група депутати, в бюджета да се заделят 30 млн. лв. за "Област култура и изкуства" за културни инициативи, целеви програми и творчески проекти в областта на културата на конкурсен принцип, като средствата са разпределени в три направления.

Народните представители подкрепи предложенията на Жечо Станков и група народни представители в този бюджет да бъдат заложени 220 хил. лева за Университета "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас за създаването на Фармацевтичен факултет и 1,5 млн. лева за започване на строителството на Многопрофилна болница за активно лечение на детски болести "Св. Анастасия" в  Бургас.

Българското национално радио също ще разполага с допълнителен бюджет от  1,5 млн. лева за увеличение на възнагражденията на персонала от 1 август 2023 г.  

Прието бе и другото предложение на Венко Сабрутев за това да бъдат предвидени 20 млн. лева за компенсации за земеделските производители заради унищожената им продукция от падналата слана в началото на година. Комисията прие предложението на ГЕРБ да се предвидят 8 млн. лева за ръст на възнагражденията в БАБХ и Агенцията по горите.

Отхвърлени предложения

Депутатите отхвърлиха предложението на Цончо Ганев  ("Възраждане") и група депутати бюджетът за национална туристическа реклама да се увеличи с още 15 млн. лева над сегашните близо 19 млн. лева.

В хода на дебатите как да се разпределят средствата на бюджета се разбра, че по повечето текстове има по няколко предложения от различни парламентарни групи, в които имаше малки разлики, като уточняването и окончателното им гласуване трябва да се направи в пленарната зала.

Проф. Румен Гечев се възмути, че други формации копират предложенията на БСП след като видят текстовете, внесени в деловодството.

Не се прие и неговото предложение да се отпуснат допълнителни средства на УНСС, за да се довършат сгради, за което той напомни, че вече има решение на правителството. "Гласувайте, колеги, там сте завършили, ей!", призова той и посочи, че заедно с доц. Петър Чобанов, който също е член на бюджетната комисия, са преподаватели в учебното заведение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 26.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още