IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боян Дуранкев: Асен Василев е с вързани ръце и крака от "сглобката"

Трябва да преминем към европейски тип на преразпределение на брутния продукт, съветва макроикономистът

21:45 | 24.11.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Асен Василев не може да промени данъчната политика повече от това, което е в момента. Но може да предложи някои дребни промени, за да увеличи събираемостта на данъците в България. В  момента е с вързани ръце и крака от „сглобката“. Този коментар за бюджета за следващата година направи пред БНР макроикономистът проф. Боян Дуранкев, преподавател в УНСС.

Според него засега никой не предлага сериозни промени и преход към европейски тип фискална и данъчна политика.

По думите му, за да се напълни бюджетът и нещата в България да вървят по-добре, първо трябва да преминем към европейски тип на преразпределение на брутния продукт, като в Евросъюза това преразпределение е средно над 50%, а у нас – 40%. Макроикономистът напомни за данъчното облагане, което е прогресивно данъчно облагане в повечето страни на ЕС, а в България има нисък плосък данък върху физическите лица и корпорациите.

"Не е разрешено на сегашния финансов министър да проведе някакви реформи, а нямам и увереност, че самото ПП-ДБ като управляваща сила са склонни да приемат такива реформи, тъй като в България олигархията ни е скъпа и богаташите си пазят имането", смята проф. Дуранкев.

Той напомни за ниската форма на ДДС за ресторантьорите, която е вид „държавна помощ“, въведена по време на ковида и вече неприемлива за ЕС.

Проф. Дуранкев предупреди, че „лъхат вече едни ледени ветрове от ЕС, където сме на прага на рецесията с икономически спад през последното тримесечие. „Тъй като българската икономика е свързана пряко с европейската, нищо чудно това да повлияе доста сериозно върху това, което ще се случва на практика в българската икономика“, допусна икономистът.

Проф. Дуранкев посочи, че инфлацията в България пада по-бавно от тази в еврозоната. Според него "мечтата за влизане в еврозоната на 1 януари 2025 г." няма да се случи вероятно заради високото ниво на инфлацията. "Ледените ветрове и по тази линия са много силни", използва същата метафора икономистът, но подчерта, че това не е толкова фатално.

Той е на мнение, че проблемите са другаде – да се намали дефицитът в следващите години, да се увеличават доходите по-бързо, както и да се увеличава икономическият растеж.

"Периферна третокласна икономика – така се води българската икономика. Чакат ни десетилетия, докато достигнем средното ниво на качество, стандарт на живот, и трудови възнаграждения", смята проф. Дуранкев.

Той обаче е категоричен, че през следващите 20 години няма да влезнем в гръцкия сценарий и дългът на страната ни да мине 60% от БВП. Той определи като нещо много неприятно, ако страната ни изостава от средната работна заплата, заради което младите българи гледат към Централна Европа, Германия и Нидерландия, и след време няма да има кой да плаща направения дълг.  

Макроикономистът посочи и положителните страни на бюджета за следващата година. „Бюджетът е направен така, че гарантира и предполага известно увеличение на икономическия растеж, т.е. България да излезе от групата на страните с най-нисък икономически растеж, под 3%, и да влезе в групата страни със среден икономически растеж – над 3%. За да стане това обаче, явно трябва да се направят някои реформи. Едно от добрите неща е, че прекалено много се атакува сивия сектор, т.е. иска се изсветляване на икономиката. Сивият сектор в България се води, според данни на Евростат, 33% от цялата икономика. ЕС иска изсветляване и в България. Третото положително нещо е, че най-накрая и в България ще се приложи директивата на Съвета на ЕС за гарантиране на минимално глобално равнище на данъчно облагане на многонационалните групи от предприятия и големите национални групи. Четвърто - ако се изпълни, инфлацията ще бъде на ниво близко до изискванията на ЕС за влизане в еврозоната“, изброи позитивите от макрорамката в Бюджет 2024 проф. Дуранкев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 1
xapoznai
преди 5 месеца
Още през 2019 имаше консенсус за растежа на доходите, но настъпиха "демократичните промени" и серия от ковиди, войни и циркове. Сега политическата обстановка се стабилизира и всички са единодушни (без значение дали го признават), че раята трябва да се понахрани. Причината е повече от очевидна - няма кой да бачка! И в следващите няколко години данъците ще почнат да ги плащат по един или друг начин тези дето изкарват повече, имат имоти и въобще тези които имат повече ще плащат повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
xapoznai
преди 5 месеца
Ще се съглася със Зелката, тия дето са долу на стълбицата плащат несъразмерно много. Фактите сочат, че няколко часова екскурзия със самолет променя коренно начина на живот за упражняването на същата професия. И дори не смятам, че става въпрос за повишение на данъци! Просто може би е време данъци да се преразпределят не от бедни към богати, а обратното. Вече доста години при гербаджиите беше така, но като гледам Кокорчо прави първите стъпки към обръщане на тренда. И видно всички теглят натам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 3
Sitting_Bull
преди 5 месеца
Проблемите у нас са - корупция и сива икономика. Резултати при намаляването и на двете ще увеличат сериозно прихода в бюджета. Само увеличаване на данаците най-много да затворят или изгонят читав бизнес от страната. За да имаш какво да преразпределяш трябва някой да изработи нещо за преразпределяне аман от кумонисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 6
zelka007
преди 5 месеца
До: evlogi ... а може би е малко прав все пак човекът ?! онези с големите необлагаеми доходи се увеличават доста бързо , пък тези с по-ниските дето плащат за всичко се изнасят от държавата ... дали пък нещо не трябва да се промени ?! не си прав !! рассияните и хамериканците допълват бюджетите си с акцизи в/у полезните изкопаеми дето добиват и изнасят ... и други са така ... но нито рассияните , нито хамериканците са по върховете на класации за добро място за живот ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 2
evlogi
преди 5 месеца
Само му слушайте разсъжденията на този-хем хленчи,че сме били периферна икономика, хем да се били вдигнали данъците и да се увеличал икономическият растеж.Ам.а че идеи, като вдигаме данъците и икономиката ще полети.И тоз и той професор ,ба,хти и професорите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
evlogi
преди 5 месеца
До: doba Бе от ЕС не е повече, (от САЩ и Русия със сигурост е повече)*** на нашия тва не му аресва.Иска повече данъци.Да има повече за разхищения, крадене и прахосвания от държавния апарат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 1
evlogi
преди 5 месеца
Точно европейският тип преразпределение трябва да избягваме, ако искаме да не попаднем в клопката на европейският тип бавен икономически растеж.Аман от кому,нисти.Малко му се виждат на тоз 40% от БВП, ***...Ми Швейцария като е с 30%, кво и е бе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 3
doba
преди 5 месеца
Към коментара по-долу - забравих 'дрането' и за МПСто - такса ГТП, такса винетка, такса 'синя зона' . Айде честито, и ОЩЕ поздрави на Дуранкев :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 3
doba
преди 5 месеца
Червена бетонна глава. Едно си баба знае, едно си баба бае - да вземем от богатите и да го оберем. Това го повтаря от години. А колко данъци се взимат в БГ - като начало 10% ДОД, осигуровки, здравни и т.н. 20%, ДДС 20%, отделно данък движимо и недвижимо имущество, акцизи(алкохол,цигари,горива) и май в БГ ни друсат повече, отколкото в ЕС/Россия/САЩ... Айде честито, и поздрави на Дуранкев :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още