IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Дацов: Правилният дефицит за залагане в Бюджет 2024 трябва да е 0,5-1% от БВП

Виждаме уклон на полицейщина в икономиката, ще се влоши бизнес средата, предупреди финансистът

10:49 | 24.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Дефицитът, който е правилен за залагане в Бюджет 2024, трябва да е 0,5-1% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това мнение изрази пред Bulgaria ON AIR финансистът Любомир Дацов. Според него тази година държавата има влошени резултати на събираемостта на приходите и мерките няма да я подобрят през следващата.

„Еврозоната е действителният интерес на държавата. Въпросът е как го разбираш – не да правиш имитация на реформи, в бюджета няма структурна реформа. Еврозоната е структурни реформи, които водят до определени резултати. Свидетели сме на политическо говорене без покритие", категоричен е той.

Любомир Дацов смята, че 3% дефицит може да има, но само при криза, подобна на тази през 2008 г. или през 2019 г. с COVID. Според него е „абсолютен провал“ да внасяш при сегашните макроикономически показатели бюджет с такъв дефицит.

„Ако някой одобрява да има дефицит и да се харчи повече, означава, че единственият начин е да вдигнеш данъците, за да го намалиш, или да го финансираш с дълг, и това е продължение на политиката за дефицити. Когато продължаваш да правиш дефицити – влизаш в дългов цикъл“, предупреди финансистът.

Дацов анализира и обсъжданото въвеждане на 15% глобален минимален корпоративен данък от началото на 2024 г. по силата на директива на Европейския съюз. Той се отнася за големи местни компании с оборот над 750 млн. евро, както и за дъщерни дружества на големи международни групи. „Директивата дава права да обложиш с 15%, но дава право да обложиш базата, но има разлика каква е ефективната данъчна ставка в България и Германия“, посочи финансистът и потвърди, че там тя ще бъде 12-15% заради, това, че е доста по-тясна.

По думите му това действие казва „довиждане на плоския данък, прави делене на бизнеса на малък и голям“. „Защо някой ще продължи да инвестира в България? И без това нямаме други предимства, все по-малко големи инвеститори ще идват, защото данъчното третиране в България рязко се влошава", коментира Любомир Дацов. „За да вземеш едни пари, убиваш икономика и стратегическо развитие. Данъците трябва да са неутрални, да се стимулират хората да работят, за да печели държавата“, отбеляза още той.

Според финансиста философията, която се залага с бюджета - този „криминално-контролен“ подход спрямо гражданите, не работи. За пример той посочи въвеждането на „бонус-донос", като очакванията му са ефектът от него да е нулев.

Що се отнася до предложените от правителството нови данъчни промени за изсветляване на сивата икономика у нас, като прагът за плащания в брой да бъде намален наполовина – от 10 хиляди на 5 хиляди лева, според Дацов става въпрос за „уклон на полицейщина в икономиката“. Той е категоричен, че така ще се влоши бизнес средата.

„Изборът по какъв начин да плащаш е човешки избор и не може да бъде определян от административен орган, защото му е удобно. Това е въпрос на свобода и работата на данъчните е да намерят пътища да си вършат ефективно работата, но не за сметка на ограничаването свободите на хората. Въпросът е принципен – това е право на човек, това са твоите пари, твоят труд и никой не трябва да го определя", убеден е финансистът и смята, че се увеличават разходите за бизнеса, без да се казва какви ще са ползите.

По думите му се прави опит за отнемане на базови свободи, за да е по-удобно на данъчните. Той призова да се прави разлика между принудителни административни мерки и такива за стимулиране на плащанията по банков път.

Ще постигне ли планирания ефект от данъчни промени Министерството на финансите? Към какви промени в Бюджет 2024 се стремят политическите партии?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още