IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва работа по механизъм за изчисляване на максималния осигурителен доход

Специална формула ще включва показатели като средната работна заплата, инфлацията и средния осигурителен доход

18:52 | 04.12.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Създадена е работна група, която да определи механизъм за актуализиране на максималния осигурителен доход според ясни критерии. Това се случва след среща днес между представители на синдикатите с участието на премиера Николай Денков.

От КТ "Подкрепа" смятат, че максималният осигурителен доход трябва да се изчислява по специална формула според ръста на показатели като средната работна заплата, инфлацията и средния осигурителен доход.

От синдиката предлагат няколко варианта за механизъм за нарастването на максималния осигурителен доход. Част от тях предвиждат това да става според коефициент, представляващ средноаритметично от два индикатора – ръст на средната работна заплата и на инфлацията за отчетен период от 12 месеца. Друг вариант залага на прогнозни данни за ръст на тези показатели, съобщава БНР.

От Конфедерация на труда „Подкрепа“ припомнят, че законовото изискване е максималната пенсия да бъде 40% от максималния осигурителен доход, което означава, че той трябва да достигне 8500 лева. Според експертните сметки на синдиката това може да се случи в следващите пет години. 

Въпреки че принципното становище на „Подкрепа“ е за премахване на тавана на осигуровките, от синдиката смятат, че ежегодното му увеличаване е стъпка в правилната посока, но е само един елемент от осигурителната система. Според  синдиката трябва да се актуализират и размерите на различни обезщетения, например тези за отглеждане на дете, както и на други, свързани с осигурителния доход на работещите. 

В проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 година се залага повишение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. През 2025 и 2026 г. ще се увеличи съответно на 4130 и 4430 лв.

При обсъждането на проекта за бюджета на ДОО за 2024 г. председателят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов защити предложението за ръст на максималния осигурителен доход с аргумента, че средният осигурителен доход нараства с по-голям темп от максималния, което ощетява осигурените и ги обрича на ниски пенсии.

“Сега е важно да се приеме този ръст, защото е в интерес на осигурените лица“, посочи Иванов и припомни, че ще се обсъжда механизъм за определянето на този доход в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 04.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още