IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Дацов: Бюджетен дефицит от 3% е неразумен предвид очакванията за икономиката

Рано или късно политиката на дефицити води до дестабилизация на бюджета, смята финансистът

11:31 | 04.01.24 г. 4
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Има огромен проблем в политиката на сегашния финансов министър, защото във време, когато бюджетът трябва да е балансиран или дори малко отгоре – позитивно салдо, той прави 3% дефицит. Това заяви пред БНР Любомир Дацов, финансист и член на Фискалния съвет.

По думите му за следващата година България не трябва да прави по-висок дефицит от -1% в „нормални времена“.

„Това се нарича „средносрочна бюджетна цел“. Ние сме задължени, включително и като политическа логика и като законодателство, което съществува, всяка година, ако сме извън този -1%, да правим усилие и да намаляваме дефицита, който имаме над 1%, с 0,5% всяка година. В българската стратегия, включително тази година, когато беше приет бюджетът за 2024 г., а и за следващите години, е предвидено изобщо да не мърдаме от трите процента. Това изобщо не е разумно от гледна точка на предвижданията за икономическо развитие на България“, каза Дацов.

Според него не е ясно защо при заложен в бюджета 3,2% ръст на БВП се планира такъв дефицит. „Второ, рано или късно някой в Брюксел ще каже, че тази политика е неконсистентна и не отговаря на правилата“, каза още Дацов. 

Според него неблагоразумното харчене в повече, отколкото позволяват приходите, винаги води до две неща – или натрупване на дълг, или вдигане на данъците. 

Той посочи, че рано или късно политиката на дефицити води до дестабилизация на бюджета. Дацов подчерта, че 3% дефицит е възможно най-високият таван, който може да бъде постиган, но това не означава да се стои на него.

„В следващите години ще трябва да слезем под този таван и обикновено да се придържаме около минус 1%“, каза Дацов.  

По думите му финансовата стратегия в момента може да излезе успешна само ако има много висока ефективност на харчене на средствата.

„Ако погледнем, половината мерки, които са свързани с повишаване на събираемостта, водят до огромни разходи допълнително за фирмите и товари фирмите. Не може, вдигайки данъците например на големите, които са основните инвеститори, да ги накараш да инвестират допълнително в държавата“, каза финансистът. 

Дацов смята, че работата на финансовия министър е да бъде консервативен и да се опитва да не прави дефицит, а в зависимост от икономическото състояние и движението на икономиката да изравнява нещата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
xapoznai
преди 3 месеца
Няма икономически показател, който да обобщава какво трябва да се прави. Ако беше така всеки можеше да е финансов министър. Първото и най-важно е, че има друг по-обобщаващ показател и той е дълг към БВП. С други думи ако може да заемаш дълг по начин, който води до растеж няма лошо в това. Именно и за това е определена границата от 3%, а не е 2 или 5. В нашия случай, с огромния темп на намаляваща работна сила и заплати, които не привличат имиграция трябва да се мисли в тази насока...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 11
Repoman
преди 3 месеца
Оставете го този русиянин, нека да погледнем как е на запад и в щатите, накъдето искаме да ходим. В ЕС 3% е нормално. В щатите 3% е малко и затова го карат на 7-8% дефицит. Нека и ние да вървим по евроатлантическия път, а не да гледаме какво говорят разни русофили като този.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още