IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптопазарът се възстановява на фона на надежда за ограничен ефект от FTX

Минути преди 19:30 ч. българско време биткойнът поскъпва с 4,8% до цена от 17,761 долара

20:15 | 10.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Криптовалутните цени се стабилизират в четвъртък вечер сред силните спадове от последните дни заради кризата с криптоборсата FTX.com, съобщава Bloomberg.

Минути преди 19:30 ч. българско време биткойнът поскъпва с 4,8% до цена от 17,761 долара, показват данни на CoinDesk. По-рано през деня стана ясно, че американската инфлация се ускорява с по-малко от очакваното разпалвайки надеждите, че увеличението на цените може би вече е достигнало своя пик. В сряда монетата достигна дъно от 15 574 долара, което не бе достигано от ноември 2020 г. насам. Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinDesk

Етерът на свой ред поскъпва с над 13% до 1314 долара, а рипълът с над 8%. Binance Coin прибавя 6,7% към стойността си, докато соланата се възстановява с 9,3% до 17,71 долара.

Успокоение на пазара носи и липсата на признаци, че друг голям фонд или маркет мейкър може да се окаже в сходно положение с FTX, отбелязва Илан Солот, съръководител на звеното за дигитални активи на Marex Solutions.

Въпреки че последиците от кризата с FTX няма да са изолирани, „може да си представим сценарий, в който няма големи концентрирани загуби – където много хора губят пари, но нищо друго не се чупи“, посочва той.

„Колкото по-дълго нищо не се случва, толкова по-уверен става пазарът“, допълва Солот.

В същото време по-рано през деня Ройтерс съобщи, че FTX води преговори за набирането на 9,4 млрд. долара от инвеститори и конкуренти, позовавайки се на източник.

През последните часове Банкман-Фрийд е обсъждал набирането на по 1 млрд. долара от Джъстин Сун, основателят на токена трон, конкурентната борса OKC и стейбълкойн платформата Tether.

Останалата сума ще бъде потърсена от други фондове, включително настоящи инвеститори в FTX като фонда за рисков капитал Sequoia Capital, посочва източникът. Сред инвеститорите, с които се водят преговори, е и хеджфонда на Даниел Льоб Third Point.

От FTX вече съобщиха, че е постигнато споразумение с Tron на Джъстин Сун, което ще позволи на потребителите да теглят някои монети. Компанията потвърди за Bloomberg, че се водят преговори за финансиране с Tron.

Криптопазарът бе разтърсен от драмата с криптоборсата FTX,  която само допреди дни бе една от водещите структури в сектора, а основателят ѝ Сам Банкман-Фрийд бе сравняван с Джей Пи Морган. Но цената на монетата на платформата – FTT, се срина по-рано през седмицата на фона на притеснения от страна на съоснователя на Binance Чанпън Джао и сега цената ѝ е около 4 долара от около 25 долара само допреди седмица. Банкман-Фрийд и Джао обявиха, че са сключили необвързваща сделка за придобиването на FTX, от която шефът на Binance впоследствие се оттегли.

„Откакто влязох в криптоиндустрията през 2016 г. много малко периоди са тествали нейната пазарна инфраструктура и участници“, както събитията от последните дни, коментира мениджъра на криптовалутни хеджфондове Дан Либау от Modular Asset Management.

Въпреки възстановяването в четвъртък, от началото на седмицата цената на биткойна е надолу с 14%. Тази на FTT пък изтри 85% за седмицата до около 3,7 долара.

„Това, което видях през последните два дни, ако мога да отстъпа малко назад, е наистина част от модел“, заяви пред Bloomberg председателят на Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ Гари Генслър. „Инвеститорите са засегнати, когато не разчитаме на тестваните с времето обществени политически предпазни мерки, които вкарахме в сила през последните десетилетия“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още