IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съкращенията в криптосектора говорят, че може да предстоят още трудности

Криптоборсите Bybit и Swyftx през последните два дни заявиха, че съкращават съответно 30% и 35% от персонала си

19:04 | 05.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP, архив
Снимка: Bloomberg LP, архив

Дигиталните активи преживяват годината на един от най-лошите си сривове, но ако съдим по последните съобщения за намаляване на работната сила, то криптомениджърите изглежда се готвят за нови трудности.

Криптоборсите Bybit и Swyftx през последните два дни заявиха, че съкращават съответно 30% и 35% от персонала си. Съобщението дойде по-малко от седмица, след като по-големият конкурент Kraken съобщи за сходно елиминиране на служители.

На фона на последиците от кризата с FTX на Сам Банкман-Фрийд главният изпълнителен директор на Bybit Бен Джоу и колегата му от Swyftx Алекс Харпър предлагат справедлива оценка за предизвикателствата, пред които е изправен секторът.

В писмо до служителите, видяно от Bloomberg News, Харпър посочва, че има потенциал за още „събития от типа черен лебед (непредсказуемо събитие с големи последици – бел. ред.)“ и посочва, че търгуваните обеми може да понесат „потенциално драстично понижение“ през първата половина на 2023 г. Джоу пък отбелязва възможността да се окажем изправени пред „дори още по-студена зима, отколкото очаквахме както от гледна точка на индустрията, така и на пазара“.

След година на хакерски атаки, фалити и други кризи, песимизмът задушава сектора. Нов приблизително 70-процентен спад в цената на биткойна до 5 хил. долара догодина е сред „изненадващите“ сценарии, които пазарите може би подценяват, коментира Ерик Робъртсън, ръководител на международното звено за проучвания на Standard Chartered. Това е над 90% под пика в цената на токена от почти 69 хил. долара през ноември 2021 г.

Но, без особена изненада, едни от най-мрачните прогнози за индустрията идват от най-големите имена в сектора на традиционните финанси. Главният изпълнителен директор на BlackRock Inc. Лари Финк, криптоскептик, заяви миналата седмица, че очаква повечето криптокомпании да не оцелеят хаоса, който сривът на FTX предизвика.

„Всъщност вярвам, че повечето компании няма да бъдат тук“, каза Финк по време на срещата DealBook Summit на New York Times на 30 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още