IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хватката около Coinbase се затяга с нови регулаторни мерки срещу стейкинг продуктите ѝ

През последната година стейкинг продуктите се превърнаха в основна точка на сблъсък за това как трябва да бъдат регулирани криптовалутите

09:57 | 07.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските щатски регулатори от Калифорния до Ню Джърси искат от Coinbase Global да спре услугите си за стейкинг – нова заплаха за най-голямата американска криптоборса, съобщава Bloomberg.

Действията на регулаторите съвпадат със съдебното дело на федералната Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) от вторник по редица обвинения. И федералните, и щатските власти атакуват компанията заради стейкинг програмата ѝ, която предлага на потребителите възвръщаемост, ако позволят токените им да бъдат използвани за извършване на блокчейн трансакции.

През последната година стейкинг продуктите се превърнаха в основна точка на сблъсък за това как трябва да бъдат регулирани криптовалутите. Въпреки че не е необичайно щатските регулатори да се координират, действията им от вторник изпъкват заради значението на Coinbase за пазара.

„Криптопазарът на ценни книжа не е свободно за всички място, където компаниите могат да си измислят собствени правила“, коментира Шърли Емехелу, изпълнителен помощник-главен прокурор на Ню Джърси, в позиция.

Редица от регионалните регулатори наблягат в позициите си, че с действията си не целят забрана Coinbase да предлага стейкинг продукти, стига да спазва буквата на закона.

„Нашето послание към Coinbase е: Елате и ни кажете защо трябва да продължите да работите“ със стекийнг продуктите, посочва Аманда Сен от регулатора на ценни книжа на щата Алабама в интервю. Властите в щата издадоха нареждане, според което криптоборсата разполага с 28 дни, за да докаже, че услугата ѝ не трябва да бъда забранена от щата.

600 хил. профила

Калифорния – където според властите местните жители имат над 600 хил. профила в Coinbase, използващи стейкинг, Мериленд и Уисконсин искат от компанията да спре услугата незабавно и да започне да изпълнява местното законодателство.

Към края на 2021 г. около 28,7 млрд. долара в криптовалута бе ангажирана със стейкинг програмата на Coinbase, става ясно от внесените от SEC документи пред съда. Само жителите на Калифорния имат поне 1,28 млрд. долара в стейкинг чрез Coinbase.

По-рано във вторник председателят на SEC Гари Генслър заяви пред Bloomberg Television, че неговата агенция е работила с десет щата по завеждането на делото на регулатора.

Както според SEC, така и според редица щатски регулатори стейкинг услугата на  Coinbase представлява предлагане на ценни книжа, които трябва да бъдат регистрирани към съответните власти. От компанията настояват, че дейността ѝ не е незаконна.

„Уверени сме, че тези стейкинг продукти и услуги не са ценни книжа и ще се възползваме от всички правни опции, за да докажем това“, коментира в интервю главният юрист на Coinbase Пол Грюал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още