IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

DWS, Flow Traders и Galaxy създават обща фирма за пускане на евро стейбълкойн

Компанията ще се казва AllUnity и ще е базирана във Франкфурт, като се очаква да започне дейност в началото на 2024 г.

14:03 | 13.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Германската DWS Group, част от Deutsche Bank, нидерландският маркет мейкър Flow Traders, както и криптофонд мениджърът Galaxy Digital Holdings планират да създадат съвместна компания, която да издава деноминиран в евро стейбълкойн. Целта е привличането на по-голям интерес към токенизираните активи, съобщава Bloomberg.

Компанията ще се казва AllUnity и ще е базирана във Франкфурт, а начело ще е ветеранът Александер Хьоптнер, бивш главен изпълнителен директор на криптоплатформата BitMex, съобщиха от трите фирми в позиция. AllUnity планира да подаде заявление за лиценз за електронни пари към германския финансов регулатор BaFin. Плановете ѝ са да пусне напълно обезпечен стейбълкойн в рамките на следващите 18 месеца.

Фирмите искат да се възползват от общия си обхват както на традиционния, така и на криптопазара, за да създадат успешен стейбълкойн за институции, корпорации и частни потребители. DWS, чийто мажоритарен собственик е Deutsche Bank, отговаря за активи на стойност 860 млрд. евро, а Flow Traders е изтъргувала активи за 2,8 трлн. евро през първите шест месеца на годината и е активна в криптосектора от 2017 г. Galaxy Digital, която е ръководена от познатото име в крептосредите Майкъл Новограц, предлага широк спектър от криптоуслуги – от търговия през управление на активи до копаене.

Съвместната инициатива е поредният опит на големи компании да навлязат на пазара на стейбълкойни, най-търгуваните криптотокени, характерни с това, че са обезпечени с традиционни активи като щатски долар например. Слабата им волатилност ги направи популярни сред криптотрейдъри, които искат да влизат и излизат от позиции, да превеждат средства между платформи и др. Те също така се използват и за превеждане на средства между различни юрисдикции и улесняване на дигитални плащания.

Подразделението за криптоактиви на френската банка Societe Generale листна деноминирания си в евро стейбълкойн EUR CoinVertible на криптоборсата Bitstamp миналата седмица. Базираният в Силициевата долина платежен гигант PayPal Holdings пък пусна доларов стейбълкойн по-рано през годината.

Въпреки че пазарът на стейбълкойни нарасна до обща стойност от около 130 млрд. долара, до голяма степен е доминиран от обезпечени с долари монети, най-голямата от които е USDT. Евровите стейбълкойни не отчитат кой знае какво търсене през последните две години, като месечно търгуваните им обеми са средно около 90 млн. долара спрямо средно 600 млрд. долара на месец за доларовите, според данни на Kaiko.

Новият правен режим на Европейския съюз за криптовалутите, който включва и разпоредби за стейбълкойните, предлага ясен маршрут за финансовите доставчици, които искат да влязат на пазара. Това може да доведе до по-голямо приемане на деноминираните в евро монети, коментира Хьоптнер в интервю.

За да се поддържа стойността на токена, емитентите обикновено държат в резерв съответното количество кеш или друг ликвиден актив като американски държавни ценни книжа. По думите на Хьоптнер планът е DWS да управлява предложените резерви.

Очаква се AllUnity да заработи през първата четвърт на 2024 г., но ще пусне монетата си, след като получи пълен лиценз за електронни пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още