IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IT експерт: Стейбълкойните са парите на бъдещето

Как ще променят финансовия свят технологиите, коментира Светослав Димитров, член на управителния съвет на Българската финтех асоциация

10:08 | 25.08.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бъдещето на парите е неразривно свързано с бъдещето на финансовата система, а то ще се определя изцяло от бъдещето на технологиите. Това прогнозира в предаването „Футуризъм“ на Bloomberg TV Bulgaria Светослав Димитров, член на управителния съвет на Българската финтех асоциация.

Най-голям ефект ще имат блокчейн технологиите и по-конкретно налагането на стейбълкойните. Те ще се емитират както от държави и техните централни банки, така и от частни компании, коментира той.

Според него всеки вид дигитализация и софтуер променя финансовия свят и това се вижда при членовете на Българската финтех асоциация.

"Допреди десет години се очакваше много бърз процес по децентрализация на финансовата система. Той не само че не се случи, а той и най-вероятно няма да се случи така, както очакваха тогавашните блокчейн визионери", смята Димитров.

Той посочи, че освен съществуващите криптовалути във финансовия свят навлизат и все повече блокчейн технологии, като прогнозира, че те заедно с новата тенденция за използване на изкуствен интелект ще доведат до значителна промяна в начина по който хората, организациите и държавите възприемат парите и тяхното разпространение по света.

На въпрос кои ще са най-видимите промени, IT експертът определи като първи и най-видим процес начина в издаването на парите. „Досега държавите имаха пълен монопол върху него. В днешно време САЩ имат и почти пълен монопол върху финансовия свят заради стабилността и стойността на долара", обясни Димитров, но смята, че трябва да се направи разграничение. „Има криптовалути, които се издават от частни компании, като една от техните функции е спекулативна. Другият вид са стейбълкойн – стабилни валути, които са фиксирани към реални активи или съществуващи валути“, коментира той.

Димитров е убеден, че при стейбълкойните ще има развитие, което ще доведе до промяната във финансовия свят.

По думите му скорошните сривове в криптосектора са изиграли ролята на тест и са послужили за отстраняване на слабостите в технологията. Държавните регулатори пък са откроили сфери, към които да насочат повече усилия.

Димитров прогнозира, че Китай ще бъде първата голяма икономика, която ще въведе дигитална версия на валутата си. „Първо, те са огромна и второ - централизирана икономика, която наистина позволява сравнително лесно въвеждане във финансовата система на такъв вид дигитална валута", коментира IT експертът.

Що се отнася до дигиталното евро, той очаква координацията между монетарната политика на различните страни в еврозоната значително да затрудни процеса.

Как ще се справи Африка с дигитализацията на финансовата система и как някои племена в саваната използват дигитални плащания без да имат банкови сметки? Какви рискове ще съпътстват парите на бъдещето? Каква е ролята на  изкуствения интелект в системите за плащане? Ще изчезнат ли парите в брой и какво е бъдещето на фиатните пари?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
Хаха, айти специалист прогнозирал "със сигурност" по финансови теми. Това шега ли е? Все едно икономист "със сигурност" да обявява какво щяло да става по здравни теми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 8 месеца
но ако не са, шиткоините СЪС сигурност са бъдещето! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още