IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blackrock подаде актуализирано заявление за спот биткойн борсово търгуван фонд

Това по всяка вероятност увеличава още повече шансовете за одобрение от регулатора

11:26 | 19.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

В понеделник Blackrock подаде преработено предложение за пускане на спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF) в опит да угоди на регулаторите, като най-вероятно така увеличава шансовете си за одобрение на инструмента – който може да е първи по рода си в САЩ, съобщава CoinDesk.

В рамките на актуализираното предложение ETF-ът на Blackrock ще включва механизми за генериране и изкупуване, при които се дават повече отговорности на самия фонд – модел, предпочитан от Комисията по ценните книжа и борсите (SEC). Най-големият мениджър на активи в света е последният от редица компании, които също актуализираха исканията си на фона на спекулации, че регулаторът може да одобри някои заявления още през януари.

Първоначално Blackrock направи предложение за модел, при който емитентът обменя ценни книжа с маркет мейкър, вместо да извършва трансакции в кеш. SEC обаче разкритикува модела, повдигайки въпроси са защитата на инвеститорите и евентуален риск от пазарни манипулации. ETF-ите обикновено имат един от двата вида механизми за изкупуване и генериране.

Т. нар. in-kind структура, която според много компании е по-привлекателна за инвеститорите, позволява на компаниите да изкупуват акции за биткойни, държани от ETF. От друга страна, при изкупуванията в кеш, които според регулатора са по-безопасната опция, се заменят тези дялове с тяхната еквивалентна стойност в кеш.

Blackrock е поредната компания, която се е съгласила да направи промени в структурата на предлаганите фондове. Досега заявления са подали 13 компании, а подобна промяна направи наскоро и ARK.

На този фон цената на биткойна расте осезаемо във вторник. Минути преди 11 ч. българско време тя прибавя 4,7% до 43 074 долара. Ръстовете се простират и на по-широкия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още