IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Binance беше осъден на четири месеца затвор

Присъдата е много по-кратка от поисканата от прокурорите

14:03 | 01.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основателят на Binance Чанпън Джао беше осъден на четири месеца затвор заради провали, позволили на киберпрестъпници и терористични групи да търгуват свободно на най-голямата борса за криптовалути в света, пише Bloomberg.

47-годишният Джао беше осъден от американския окръжен съдия Ричард Джоунс в Сиатъл. Облечен в тъмен костюм със светлосиня вратовръзка, милиардерът пристигна в съда, обграден от половин дузина адвокати. Майка му и сестра му присъстваха на обявяването на присъдата, като седяха на първия ред в залата.

Присъдата е далеч по-малка от трите години, поискани от прокурорите, които се опитваха да дадат Джао за пример за внимателно следената индустрия, възстановяваща се след куп големи скандали. Това е първият път, в който главен изпълнителен директор отива в затвора за нарушение за закона за банковата тайна – обвинение, което е използвано многократно в криптопреследвания през последните години.

При налагането на присъдата Джоунс заяви, че се надява Джао да разбере, че въпреки „богатството, властта и статуса“, никой човек не е застрахован от наказателно преследване или е над закона.

Джао, който не реагира видимо на присъдата, се очаква да излежи четиримесечния си престой във федералния център за задържане в Сиатъл – SeaTac. Датата, на която Джао трябва да се предаде на властите в затвора, не е определена, а той изрази желание да се върне при семейството си в Обединените арабски семейства.

В публикация в X след обявяването на присъдата Джао посочва: „Ще си излежа времето, ще приключа тази фаза и ще се съсредоточа в следващата глава от живота си (образованието)“. Той допълва, че „ще остана пасивен инвеститор (и притежател) на криптовалути“.

Присъдата завършва дългогодишно разследване на Министерството на правосъдието, което хвърли сянка върху Binance и човека, известен като „CZ” – една от най-разпознаваемите фигури в индустрията.

Случаят приключва на фона на присъдата за 25 години затвор, дадена на Сам Банкман-Фрийд, бивш криптотитан, който открадна милиарди долари от клиенти на FTX.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 01.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още