IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FTX разполага с милиарди повече от необходимото, за да се разплати с клиентите си

Допълнителните пари ще бъдат използвани за плащане на лихви на повече от 2 млн. клиенти на компанията - нещо, което обичайно се случва рядко

10:42 | 08.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Криптоборсата FTX разполага с милиарди долари повече от необходимото, за да покрие загубите на клиентите си, след като фалира през ноември 2022 г. Така се очаква клиентите да получат пълните суми, които са вкарали в борсата, съобщава Bloomberg.

Допълнителните пари пък ще бъдат използвани за плащане на лихви на повече от 2 млн. клиенти на компанията, което се случва рядко, тъй като кредиторите обикновено получават само центове от всеки дължим долар при фалити в САЩ.

„За който и да е било фалит това е просто невероятен резултат“, каза главният изпълнителен директор на FTX Джон Рей, който пое управлението на фирмата, когато тя изпадна в несъстоятелност.

След като приключи с продажбата на всичките си активи, компанията ще разполага с 16,3 млрд. долара в брой за разпределяне, според изявление на компанията. Задълженията ѝ към клиенти и други кредитори възлиза на около 11 млрд. долара.

Въпреки че всички задължения ще бъдат изплатени изцяло, плюс лихвите, нищо няма да остане за притежателите на акции, според съдебните документи, подадени във вторник вечерта във федералния съд в Уилмингтън, Делауеър, където се разглежда делото на FTX.

В зависимост от вида на иска, който са подали, някои кредитори биха могли да възстановят до 142% от дължимото. По-голямата част от клиентите обаче вероятно ще получат 118% от това, което са имали на платформата FTX в деня, в който компанията обяви несъстоятелност по Глава 11 от американското законодателство.

Платформата, която сега се управлява от съветници по преструктуриране, също така предложи да се създаде фонд, който да плаща на някои кредитори, включително тези, които са заели криптовалути на FTX, с пари, които иначе биха отишли при държавните регулатори.

Изплащанията вероятно ще започнат след няколко месеца, тъй като FTX е в последна фаза на делото си за фалит.

По-рано тази година компанията разполагаше с около 6,4 млрд. долара в брой. Увеличението се дължи най-вече на поскъпването на различни криптовалути, включително солана, която бе подкрепяна от осъдения основател на FTX Сам Банкман-Фрийд. Компанията също така е продала десетки други активи, включително различни проекти за рисков капитал, сред които и дял в компанията за изкуствен интелект Anthropic.

Всичко това подчертава изненадващото развитие за FTX, чийто крах предизвика сравнения с емблематични фалити като Enron Corp. и разплитането на понци схемата на Бърни Мадоф.

След като поеха контрола, съветниците по преструктурирането проследяват активите на компанията и разплитат мрежата ѝ от сметки, разпръснати по целия свят. В допълнение активите са подкрепени и от възстановяването на криптопазара, което доведе до приблизително четирикратно повишение на цената на биткойна от края на 2022 г. насам.

В документ, подаден във вторник, съветниците по преструктурирането излагат нови подробности за предложението си за разпределяне на парите на кредиторите и прекратяване на делото по Глава 11.

FTX обяви фалит през ноември 2022 г., а около година по-късно Сам Банкман-Фрийд бе осъден за измама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 08.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още