IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпият западен алкохол намира път към руските потребители

Въпреки че редица компании спряха да внасят продуктите си в Русия, те все пак успяват да достигнат до пазара

12:20 | 22.04.23 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Международни алкохолни брандове, които спряха доставките на премиум напитките си в Русия, губят контрол над това дали предложенията им се продават там заради държавна схема, която позволява вноса на алкохол без съгласието на собствениците на търговската марка, предава Ройтерс.

Продукти като уискито Johnnie Walker на Diageo и коняка Remy Martin на Remy Cointreau се предлагат свободно в Русия, макар че компаниите спряха да изнасят към страната след началото на инвазията в Украйна.

Remy казва, че алкохолът ѝ, продаван в руските магазини, може да са остатъчни запаси отпреди да се оттегли или да е в резултат на „паралелен внос“ – продукти, внесени в страната от държави и юридически лица, които не изпълняват санкциите срещу Русия.

“Не знаем, тъй като не сме продали нито един продукт в Русия от януари 2022 г.“, отговаря говорител на базираната в Париж Remy Cointreau на въпрос за произхода на продуктите ѝ, продавани там. „Нямаме поглед“.

Това е мълчаливо признание, че благодарение на множеството посредници, замесени в продажбата на продукти на международно ниво, за компаниите е трудно да следят целия си инвентар. Производителите в други индустрии – например продукти за красота или потребителска електроника – които спряха да изнасят за Русия, вероятно са в подобна позиция. Страната разширява брандовете и продуктите, за които разрешава паралелен внос, включвайки мебели IKEA, козметика Lancome и играчки Hasbro, наред с други.

Разрешение за достъп

Държавните правила позволяват на руските компании да купуват стоки без съгласието на собствениците на търговските марки. Това е опит да се успокоят гражданите, позволявайки по-лесен достъп до продукти като компютрите на Apple и маратонките на Nike, когато тези компании спряха вноса в отговор на инвазията в Украйна.

Последните стъпки на Pernod Ricard – производителя на водка Absolut и уискито Jameson – показват, че някои марки наистина ходят по въже. Компанията предизвика обществена реакция миналата седмица, която реши да възобнови доставките на продукти към Русия, за да запази контрола над брандовете си и да ограничи потенциалните фалшификации.

Във вторник компанията отмени решението си отново, спирайки вноса на водка Absolut в Русия, за да избегне излагането на служителите и партньорите си на „огромни критики“, каза тя.

„За да бъде ясно, това, за съжаление, няма да спре Absolut да попада в ръцете на паралелния пазар, който силно се увеличава през последните месеци и над който нямаме контрол“, каза Стефани Доро, главен изпълнителен директор на подразделението на Pernod The Absolut Company, в прессъобщение.

Паралелният внос на определени стоки не е необичаен и е разрешен в много страни като Австралия, които позволява такъв на фармацевтивните продукти, за да се гарантира по-голяма видимост и конкурентни цени.

Русия обаче разширява списъка с продукти, за които разрешава подобна практика, за да смекчи сътресенията за потребителите, след като редица западни компании спряха доставките си в отговор на нахлуването в Украйна.

Скъп контрол

Diageo, която произвежда водка Smirnoff и джина Tanqueray, заяви, че спира износа на продукти към Русия през 2022 г., както и местното производство на бира и бутилиране на спиртни напитки от трети страни.

Наби Абдулаев, партньор на консултантската фирма Control Risks в Русия, казва, че ограничаването на доставките на премиум спиртни напитки изисква сериозно наблюдение на доставчиците на компаниите.

„По принцип е възможно да се намали вносът на елитен алкохол в Русия“, казва Абдулаев. „Те трябва да засилят контрола си върху официалните дистрибутори, за да гарантират, че няма да продават на купувачи, които ще доставят техния алкохол в Русия. Но това е доста скъпо усилие“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 22.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
OHЯ
преди 1 година
То в Алкохолия , какво друго да се продава ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Damian12
преди 1 година
Износът за Казахстан и Монголия им се е вдигнал 10 пъти и се правят на ударени :Р
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още