IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

La Dolce Vita Orient Express – влакът, с който можете да пътувате за 3500 евро

Цената на еднодневния билет за новия италиански маршрут скочи със 75% за 16 месеца

23:02 | 01.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Accor
Снимка: Accor

Резервациите за новия италиански La Dolce Vita Orient Express започват от 2 април, но почитателите на луксозното пътуване с влак искат да се възползват от текущата тарифа, преди тя да се покачи, пише CNBC.

Началните тарифи за еднодневно пътуване с луксозния влак се покачиха от 2000 евро на човек през декември 2022 г. до 2500 евро на човек през ноември 2023 г. И двете цени бяха заложени за периода на резервациите преди продажба, които изискваха възвръщаем депозит.

Началните тарифи вече са скочили до 3500 евро на човек според комюнике, публикувано през март.

Това означава скок на цените с поразителните 75% за 16-месечен период. 

Влакът ще започне да се движи през пролетта на 2025 г. според Accor - френската хотелиерско-ресторантьорска компания, оператор на влаковата линия. 

Accor не е отговорила на запитването на CNBC за причината за резкия скок на цените.

„Ценообразуването се развива в зависимост от сезонната заетост, маршрута и вида на купето“, твърди представител на компанията.

Влакът обаче все още не пътува.

Цените на билетите все пак са по-ниски от тези на другия влак „Ориент Експрес“ в Европа – „Венис Симплон – Ориент Експрес“ (Venice Simplon – Orient Express). Нощните тарифи за влака, управляван от компанията Belmond, която е собственост на LVMH, започват от 7060 британски лири (8925 долара) на пътник, става ясно от информация на сайта на компанията. 

Дейв Гуджър, управляващ директор за Европа, Близкия изток и Африка в Tourism Economics, компания на Oxford Economics, посочва, че повишаващите се цени се дължат на трайната склонност на потребителите да плащат повече за луксозно изживяване. Според него обаче това не е единствената причина. 

„Търсенето на луксозни пътувания се отразява в продължаващото покачване на цените“, каза той. „Увеличенията на цените обаче не водят до печалба и като цяло вървят успоредно с повишаващите се разходи, включително за заплатите на персонала, както и повишените изисквания за обслужване на дълга“, посочва той.

Гуджър окачествява поскъпването на билетите за La Dolce Vita като „нещо необичайно“, но отбеляза също, че то е отражение на уникалните услуги, които влакът предлага. 

La Dolce Vita на Accor ще обслужва девет маршрута в Италия, включително крайбрежно пътуване от Палермо до Рим и от Рим до тосканската община Монталчино.

Влакът La Dolce Vita, което в превод значи „Сладък живот“, пресъздава ерата на италианския блясък, запечатана в емблематичния едноименен филм на Федерико Фелини от 1960 г. 

Резервациите за влака започват да се приемат от 2 април по телефона и чрез сайта на влака от 24 април.

Accor планира да пусне друг влак с наименованието „Ориент Експрес“ с реставрирани вагони от XIX в., които някога са били част от историческия „Носталгия – Истанбул – Ориент Експрес“.

Влакът ще минава по няколко маршрута в Европа, включително емблематичния маршрут Париж – Истанбул.

Първоначално планиран за тръгне тази година, този влак ще бъде пуснат през 2026 г. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още