IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необичайна емисия облигации на Sotheby's ще е обезпечена с творби на Рембранд и Уорхол

Общата стойност на изкуството и други колекционерски предмети, които може да включват луксозни такива, се оценява на около 2,85 млрд. долара

21:50 | 11.04.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Заеми, обвързани с творби на Рембранд и Анди Уорхол, са сред активите, които са обединени в необичайна емисия облигации за 500 млн. долара на Sotheby’s Financial Services, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Barclays е в процес на пускане на пазара на обезпечената с активи облигация, която включва 89 лични заема, дадени на колекционери на изкуство, и очаква да изготви оценката ѝ до следващата седмица. Петте най-известни художници, чиито творби ще подкрепят дълга, включват още Пабло Пикасо, Жан-Мишел Баския и Фрида Кало, казват източниците, поискали анонимност заради конфиденциалния характер на детайлите.

Общата стойност на изкуството и други колекционерски предмети, които може да включват луксозни такива, се оценява на около 2,85 млрд. долара, казват те.

Представители на Sotheby’s и Barclays са отказали коментар.

Съвременното изкуство формира 43% от общата прогнозна стойност, казват източниците. Една пета идва от картини на старите майстори, които Sotheby’s нарича работа на европейски художници от края на 13. до началото на 19. век.

Morningstar DBRS оценява облигациите и се очаква да им даде най-висок рейтинг ААА, се казва в изявление. Sotheby’s Financial Services има широк опит в кредитирането на изкуство, посочва Morningstar DBRS, която отбелязва, че Sotheby’s е домакин на над 500 търга годишно.

Аукционната къща е започнала разговори с инвеститори за сделката още преди година. Тъй като пазарите сега са по-възприемчиви към секюритизациите, емитентите преследват нишови типове предложения, като облигации, обезпечени с фиброоптични технологии. Издаването на ABS е нараснало с около 45% на годишна база, според данни, събрани от Bloomberg. Емитирането на обезпечени с активи облигации е нараснало с около 45% на годишна база, показват данни на Bloomberg.

Sotheby’s е създадена през 1744 г. и осигурява финансиране на клиенти. Всичките ѝ заеми са обезпечени с изкуство и колекционерски предмети – включително изящно изкуство, декоративно изкуство, бижута – и обикновено са под формата на срочни заеми или краткосрочни аванси срещу предмети на консигнация на клиент към Sotheby’s. Милиардерът Патрик Драхи купи аукционната къща през 2019 г., слагайки край на три десетилетия като публично търгувана компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 11.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още