IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милионери срещу милиардери. Зеленски и олигарсите

Войната привидно даде възможност на Зеленски да стане първият украински президент, който отстранява олигарсите

11:20 | 29.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Предишният президент и крупен предприемач Петро Порошенко (вляво). Снимка:  EPA/MIGUEL A. LOPES
Предишният президент и крупен предприемач Петро Порошенко (вляво). Снимка: EPA/MIGUEL A. LOPES

Когато става дума за нападението на Русия срещу Украйна, в репортажите по разбираеми причини преобладават фронтовите линии, доставките на оръжия и печалбите или загубите на терен. Затова винаги се радвам да чета за сложните политически разломи в Украйна, както в тази статия на The Guardian за Володимир Зеленски и украинските олигарси. Страната в никакъв случай не е хомогенна, а се характеризира с разломи.

А в края на краищата - един въпрос е повече от уместен: На кого изобщо Западът изпраща оръжия?

Авторката Изабел Кошиу описва обратния тласък, който войната е оказала върху украинската политика: Докато преди политиците и службите за сигурност бяха зависими от олигарсите (което вероятно означава и - бяха подкупвани), сега олигарсите са зависими от държавните органи. Те трябва да защитяват своите фабрики, имоти и други активи или те ще им бъдат национализирани. (През 2014 г. отделни олигарси сами се заеха със защитата на редица градове и области в източната част на страната). 

Политически анализатори и експерти обясняват тази загуба на влияние с факта, че олигарсите и техните предприятия - както и всички украински граждани - се нуждаят от защита от страна на армията и дипломацията - държавни функции, върху които те нямат контрол. Микита Потуряев, депутат и бивш съветник по предизборните кампании на няколко украински олигарси и политици, включително на президента Володимир Зеленски, казва, че олигарсите са в необичайното положение в момента да не могат да влияят на случващото се в страната.

„За разлика от 2014 г., когато [украинският олигарх Игор] Коломойски, например, участваше в защитата на Днепропетровска област, сега има кой да го направи - държавата, регионалната администрация", казва Потуряев.

Войната привидно даде възможност на Зеленски да стане първият украински президент, който отстранява олигарсите, които традиционно се съревновават за контрол над политическото ръководство на страната. Според анализатори обаче едва след края на войната ще стане ясно дали олигархичната ера в Украйна е приключила, или олигарсите ще се опитат да възстановят влиянието си.

„В момента приоритетът на олигарсите не е политиката, а осигуряването на оцеляването на техния бизнес и минимизирането на загубите им", казва Володимир Фесенко, украински политически анализатор. „Единственото изключение е [предишният президент на Украйна Петро] Порошенко, който все още се опитва да участва в политиката", каза Фесенко.

От тази силна позиция Зеленски, който вероятно също е бил издигнат на поста от олигарх, успява да задържи настрана този елит. Как ще изглежда всичко това след края на войната, разбира се, все още не е ясно и зависи от резултата, който президентът ще трябва да приеме в крайна сметка.

Интересна по тази тема е и една теза на левия украински активист Тарас Билус за различните слоеве на „буржоазията" и въпроса дали вътрешноукраинските конфликти не се основават на конфликт на „милионери срещу милиардери": Новите богаташи от секторите на услугите и селското стопанство отправят предизвикателство към олигарсите, които брутално присвоиха богатството на страната още по времето на прехода. Съответно Зеленски представлява тези среди, които едва наскоро са станали успешни, като по този начин отново поема специалната роля на човек от шоубизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

Финанси виж още