IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Фед шокира пазарите?

Дори повишаване на основната лихва до 5% може да се окаже недостатъчно, смята анализатор

08:38 | 03.11.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Председателят на Фед. Снимка: Al Drago/Bloomberg
Председателят на Фед. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Всъщност времената, в които Фед изненадваше инвеститорите с решенията си за лихвените проценти, отдавна отминаха. Ролята на финансовите пазари за реалната икономика е твърде важна, а опасността от бурни пазарни реакции - твърде голяма, за да се осмели Фед да обърне политиката си по лихвените проценти без достатъчна подготовка на пазарите. Така че в навечерието на вчерашната среща председателят на Фед Джером Пауъл и колегите му вече бяха подготвили Wall Street за ново повишение на лихвения процент със 75 базисни пункта.

И все пак фондовите пазари реагираха със сривове на решението на Фед да повиши целевия диапазон на основния лихвен процент със 75 базисни пункта до 3,75-4,0%. Индексът S&P 500 спадна с 2,5%, а цените на акциите на технологичната борса Nasdaq - с 3,4%. Еврото, златото и среброто загубиха позиции, а доходността по десетгодишните американски държавни облигации се повиши.

Причината за това е, че Пауъл даде ясно да се разбере на пресконференцията, че последното повишение на лихвения процент далеч не е крайната мярка. Пауъл обясни, че Фед все още има да извърви дълъг път в борбата с инфлацията. Според него централната банка трябва да използва всички свои инструменти, за да предотврати трайното разколебаване на инфлационните очаквания. Ето защо било твърде рано да се мисли за лихвена пауза. Напротив, има признаци, че лихвеният процент ще трябва да бъде повишен до по-високо ниво, отколкото се смяташе само преди няколко седмици. През септември Фед определи в прогнозите си максималния лихвен процент на 4,6%.

Същевременно обаче Пауъл намекна, че Фед може да намали темпа на цикъла на повишаване на лихвите през следващите месеци. В комюникето си, публикувано след решението за лихвените проценти, централната банка пише, че при бъдещите стъпки по отношение на лихвените проценти ще вземе предвид вече извършеното затягане на паричната политика, както и икономическото развитие и факта, че мерките на паричната политика влияят върху икономиката и инфлацията с известно закъснение. Следователно посланието на централната банка е, че лихвените проценти ще продължат да се повишават, макар и с по-бавни темпове, като пикът на лихвените проценти вероятно ще бъде по-висок от очакваното. Отровен коктейл за пазарите на акции и облигации, коментира в свой анализ за WirtschaftsWoche Малте Фишер. 

Спад на инвестициите в строителството

Засега потискащото въздействие на по-високите лихвени проценти върху икономиката се проявява предимно в чувствителната към лихвените проценти строителна индустрия. През третото тримесечие инвестициите в жилищно строителство спадат с 26,4% на годишна база в сравнение с предходното тримесечие, ускорявайки низходящата си тенденция от предходните тримесечия. Търговското строителство се свива с 15,3%. Частното потребление на гражданите на САЩ, което се увеличи само с 1,4% от юли до септември на фона на нарастващите разходи за живот, не успя да компенсира потискащите ефекти от строителната индустрия. Вътрешното търсене се сви с 0,2%. Така най-вече силно нарастващият износ в съчетание с намаляващия внос доведоха до увеличение на реалния брутен вътрешен продукт с общо 2,6%. 

Последна актуализация: 08:49 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Slavi.13
преди 1 година
Ами да поканят наши "експерти" те ще ги оправят. Може и техните възпитаници дето ни го натресоха това. Щото САЩ за добро или зло държат парите на света , а ние... По високи лихви значи дисциплина, ергономика, практичност и по-малко измислено потребление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
Сега се употребява създаващ щети метод за американска финансова политика. Неправилните действия на Министерството на финансите на САЩ причинява сегашната инфлация в САЩ.Федералният резерв е некомпетентен за прекратяване на сегашната инфлация в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още