IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Amazon замразява наемането на служители в бизнеса си с търговията на дребно

Мащабното замразяване няма да засегне по-печелившото подразделение за облачните изчисления на компанията

09:11 | 05.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Graham Hughes/Bloomberg
Снимка: Graham Hughes/Bloomberg

Американският технологичен концерн Amazon замразява наемането на служители в бизнеса си с търговия на дребно до края на годината, като по този начин се превръща в най-новата компания, която предприема подобни мерки на фона на икономическата несигурност. За информацията съобщава The New York Times, позовавайки се на вътрешнофирмено съобщение. 

В анонса, изпратен по електронната поща до специалистите по подбор на персонал, се казва, че компанията спира глобалното наемане на всички корпоративни длъжности, включително технологични, в бизнеса си с магазини, който обхваща физическия и онлайн бизнес на Amazon и логистичните ѝ операции. Към понеделник вечерта в това подразделение, което осигурява по-голямата част от продажбите на Amazon, бяха обявени повече от 10 хил. * свободни работни места.

Мащабното замразяване няма да засегне по-печелившото подразделение за облачните изчисления на компанията. За някои позиции все пак има изключения, се казва в съобщението. 

„Amazon продължава да разполага със значителен брой свободни позиции в цялата компания", каза в изявление Брад Гласър, говорител на концерна. Той заяви, че някои части на бизнеса са по-зрели от други и „очакваме да продължим да коригираме стратегиите си за наемане на служители във всеки от тези бизнеси в различни моменти".

Замразяването на наеманията във втория по големина частен работодател в САЩ е част от по-широкото охлаждане на пазара на труда или поне още един признак, че той вече не е в разгара си.

Във вторник Министерството на труда публикува данни, според които, въпреки че много части от пазара на труда остават силни, работодателите намаляват броя на длъжностите, за които търсят нови служители. Около 10,1 млн. позиции са били свободни през август, което е спад спрямо 11,2 млн. през юли. Представителите на Федералния резерв се надяваха, че повишаването на лихвените проценти може да снижи инфлацията, като забави наемането на нови служители - а с това и натиска върху заплатите - без да се налагат широкомащабни съкращения.

След трескавата епоха на бонусите за наемане, повишения и недостиг на кадри работодателите намират, че привличането и задържането на работници е малко по-неконкурентно. Според новите данни на Министерството на труда съкращенията са се увеличили леко до 1,5 млн. през август, но са останали под историческата си средна стойност.

Големите компании също не са имунизирани. Meta, компанията майка на Facebook, съобщи на служителите си през миналата седмица, че замразява наемането на служители за повечето позиции.

През последните месеци съкращенията и забавянето на наемането на служители засегнаха широка част от технологичната индустрия. В това число влизат както стартъпи, така и публично търгувани компании като Peloton и Shopify, която в края на юли обяви, че ще съкрати 10% от персонала си, след като неправилно прогнозира колко голям ще бъде бумът на електронната търговия с отминаването на пандемията.

Последна актуализация: 09:12 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още