IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служителите на Amazon се бунтуват срещу заповедта за връщане в офиса

Над 14 000 служители вече са се присъединили към канал в Slack, в който се обсъжда петиция срещу новата фирмена политика 

07:49 | 22.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Офис на концерна в Индия. Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Офис на концерна в Индия. Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Група от служители на американския технологичен концерн Amazon настоява главният изпълнителен директор Анди Джаси да преразгледа новата си заповед за връщане на работа в офиса. 

В петък Джаси обяви, че от 1 май Amazon ще изисква от корпоративните служители да прекарват поне три дни седмично в офисите. Джаси заяви, че той и ръководният екип на Amazon, известен като S-екип, са решили, че за служителите ще бъде по-лесно да си сътрудничат и да измислятиновации заедно лице в лице и че работата на живо ще укрепи културата на компанията.

Този ход бележи промяна в сравнение с политиката на Amazon от времето на пандемията, последно актуализирана през октомври 2021 г., която оставяше на мениджърите да решават колко често техните екипи трябва да бъдат в офиса. Оттогава сред работната сила на Amazon се наблюдава смесица от изцяло дистанционна и хибридна работа.

В петък служителите са създали канал в Slack, за да се застъпят за дистанционната работа и да споделят опасенията си относно новата политика за връщане в офиса, предава CNBC, позовавайки се на снимки от дискусиите. До вторник към канала в Slack са се присъединили почти 14 000 служители.

Те са изготвили и петиция, адресирана до Джаси и S-екипа, в която призовават ръководството да се откаже от новата политика, заявявайки, че тя „противоречи" на позициите на Amazon по отношение на многообразието и приобщаването, достъпните жилища, устойчивостта и фокуса върху това да бъде „най-добрият работодател на Земята".

„Ние, долуподписаните, призоваваме Amazon да защити ролята и статута си на глобален лидер в търговията на дребно и технологиите, като незабавно отмени RTO политиката си (Return-To-Office, политика за връщане в офиса, б.ред.) и издаде нова заповед, която позволява на служителите да работят от разстояние или по-гъвкаво, ако решат да го направят, както им позволява екипът и работната позиция", се казва в черновата на петицията, за която по-рано съобщи и Business Insider.

Говорител на Amazon не коментира петицията, а само цитира публикацията в блога на Джаси за насоките за връщане в офиса.

Служителите посочват и предишни изявления на Джаси за плановете за връщане в офисите, в които той казва, че няма „универсален подход за това как всеки екип работи най-добре" и възхвалява предимствата на дистанционната работа.

„Много служители се довериха на тези изявления и планираха живот, в който работодателят им няма да ги принуди да се върнат в офиса", се казва в черновата на петицията. „Новата заповед разруши доверието им в лидерите на Amazon". 

Служителите, които са се преместили по време на пандемията или са били наети за работа от разстояние, са обезпокоени как ще им се отрази новата политика на концерна, твърди един от служителите, пожелал да остане анонимен. През последните три години броят на служителите на Amazon нарасна и компанията нае повече служители извън ключовите си технологични центрове като Сиатъл, Ню Йорк и Северна Калифорния. Amazon не е отговорила на въпроса дали „отдалечените служители“ ще бъдат помолени да се преместят, освен че Джаси отбеляза, че ще има „малко на брой" изключения от новата политика. 

Петицията се позовава на вътрешни данни, които показват, че значителна част от служителите предпочитат да работят изцяло дистанционно с възможност за месечна синхронизация в офиса или предпочитат да работят в офиса най-много един до два дни в седмицата. В нея се посочват и изследвания, които показват, че работата от разстояние повишава производителността и позволява на компании като Amazon да намалят разходите си и да привлекат и задържат най-добрите таланти. Главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Отбелязва се също така, че връщането към работа предимно на място в офисите може да се отрази на баланса между професионалния и личния живот на служителите и да навреди особено много на родителите, представители на малцинствата, лицата, полагащи грижи, и хората с увреждания. Служителите също така поставиха под въпрос основанията на Amazon за налагане на изискването за работа в офисите във всички случаи. Например някои служители, които са част от глобални екипи, ще идват в офиса само за да продължат да провеждат виртуални срещи, а може дори да нямат колега от екипа си в офиса си, се казва в петицията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още