IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обвиняват Google в унищожаване на доказателства по разследване 

Американската технологична компания е карала служителите си да ползват самоизтриващи се чатове 

08:48 | 24.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg
Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg

Американската технологична компания Google е унищожила писмени документи, необходими за антитръстово дело, което се фокусира върху това как фирмата е запазила господстващото си положение в интернет търсенето, твърди американското Министерство на правосъдието. 

Правителството е поискало в четвъртък от федерален съдия да санкционира Google за практиката ѝ в миналото да настройва чатовете на служителите си за автоматично изтриване, въпреки че компанията е заявила пред съда, че ще запази документите, необходими за съдебния процес. Според Министерството на правосъдието служителите на Google редовно са обсъждали „съществени и чувствителни въпроси", използвайки продукт за незабавни съобщения, който е бил настроен да изтрива чатовете след 24 часа, пише The Wall Street Journal. 

Говорител на Google пояснява, че компанията оспорва твърденията на Министерството на правосъдието. „Нашите екипи от години работят съвестно, за да отговорят на запитванията и съдебните спорове", каза говорителката. „Всъщност само по това дело сме представили над 4 милиона документа, а на регулаторните органи по целия свят - още милиони“. 

Спорът за доказателствата е свързан със съдебното дело, заведено от Министерството на правосъдието през октомври 2020 г., в което се твърди, че Google поддържа статута си на „пазач на интернет“ чрез незаконна мрежа от изключващи и взаимосвързани бизнес споразумения, които държат конкурентите встрани.

Министерството на правосъдието заяви в четвъртък, че Google е обучила служителите си за ползите от използването на „незаписвани чатове".

Федералните правила за водене на съдебни дела изискват от Google да преустанови изтриването на чатове в средата на 2019 г., когато компанията би могла да очаква антитръстовия иск, заяви правителството. Но Google е продължила да използва „незаписващите се чатове" дори и след подаването на съдебния иск, пишат адвокатите на Министерството на правосъдието.

Правителството заяви, че компанията се е ангажирала едва тази седмица да запази за постоянно чат съобщенията на служителите си - след като служители на Министерството на правосъдието са информирали Google, че ще подадат искането си за санкции.

Според адвокатите на Министерството на правосъдието изтритите чатове може да са съдържали особено важна информация и да са разкрили откровени дискусии между ръководителите. Правителството поиска от окръжния съдия на САЩ Амит Мехта да наложи санкции на Google след провеждане на изслушване, на което да се провери поведението на компанията.

Подразделението на Alphabet се защитава срещу два отделни антитръстови иска, подадени от Министерството на правосъдието и групи щати. В допълнение към делото за господстващото положение на Google в областта на търсенето през миналия месец Министерството на правосъдието подаде иск срещу компанията за нейните бизнес практики в областта на рекламните технологии.

Съдебният иск в областта на рекламните технологии е насочен към разбиване на бизнеса на Google, който посредничи за дигитална реклама в голяма част от интернет. Тази жалба също така обещава продължителна съдебна битка с широкообхватни последици за индустрията за цифрова реклама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още