IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ChatGPT преживява бум, но разходите за изкуствения интелект достигат до небето

Повторното обучаване на изкуствения интелект може да струва милиони долари

13:45 | 18.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

За услуга, известна колкото ChatGPT, която инвестиционната фирма UBS изчисли, че е достигнала 100 млн. месечно активни потребители през януари, Кюрън вярва, че на OpenAI може да ѝ струва 40 млн. долара, за да обработи милионите заявки, въведени от потребителите в софтуера през същия месец.

Разходите скачат до небето, когато тези инструменти се ползват милиарди пъти на ден. Финансови анализатори изчисляват, че чатботът Bing AI на Microsoft, който се захранва от модела ChatGPT на OpenAI, се нуждае от инфраструктура за поне 4 млрд. долара, за да отговори на всички потребители на Bing.

В случая на Latitude например, макар че стартъпът не е трябвало да плаща, за да обучи езиковия модел на OpenAI, до който има достъп, все пак трябва да отчете разходите си за отговорите на заявки, споделя говорител на компанията.

За да посеят семената на сегашния бум в изкуствения интелект, рисковите инвеститори и технологичните гиганти инвестират милиарди долари в стартиращи компании, които се специализират в технологиите за генеративен ИИ. Microsoft например вложи цели 10 млрд. долара в OpenAI. Подразделението за рисков капитал на Salesforce – Salesforce Ventures, наскоро създаде фонд за 250 млн. долара, който подкрепя стартъпи за генеративен изкуствен интелект.

Както инвеститорът Семил Шах от компаниите за рисков капитал Haystack и Lightspeed Venture Partners написа в Twitter: „Парите за рисков капитал се пренасочиха от субсидиране на вашите пътувания с такси и доставки на бурито към LLM-и и генеративни ИИ изчисления“.

Много предприемачи виждат рискове в разчитането на потенциално субсидирани модели изкуствен интелект, които те не контролират и едва плащат на база потребител.

„Когато говоря с приятелите си в сферата на изкуствения интелект по време на стартъп конференции, им казвам това: Не разчитайте само на OpenAI, ChatGPT или други големи езикови модели“, коментира Суман Кануганти, основател на чатбота personal.ai, който сега е в бета версия. „Защото бизнесът се променя, а всички те са собственост на големи технологични компании. Ако те спрат достъпа, сте загубени“.

Компании като фирмата за корпоративни технологии Conversica проучват как могат да използват технологията през облачната услуга Azure на Microsoft при в момента намалената ѝ цена.

Въпреки че главният изпълнителен директор на Conversica Джим Каскаде отказва да коментира колко плаща стартъпът, той признава, че субсидираните разходи са добре дошли, тъй като компанията изследва как езиковите моделите могат да се използват ефективно.

„Ако те наистина се опитват да достигнат рентабилност, щяха да таксуват много повече“, казва той.

Как това може да се промени?

Не е ясно дали изчисленията с изкуствен интелект ще останат скъпи с развитието на индустрията. Компаниите, които създават базовите модели, производителите на полупроводници и стартъпите, виждат бизнес възможности в намаляването на цените за работа със софтуер с изкуствен интелект.

Nvidia, която държи около 95% от пазара на чипове с изкуствен интелект, продължава да разработва по-мощни версии, предназначени специално за машинно обучение, но подобренията в общата мощност на чиповете в индустрията се забавиха през последните години.

И все пак главният изпълнителен директор на Nvidia Йенсен Хуанг вярва, че до 10 години изкуственият интелект ще бъде „милион пъти“ по-ефективен не само заради подобренияра в чиповете, но и заради софтуера и други компютърни части.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 18.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още