IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon ще инвестира 12,7 млрд. долара в облачни услуги в Индия до 2030 г.

Индийският пазар на облачни услуги расте средно с по 23% годишно според IDC

11:13 | 18.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен концерн Amazon.com Inc. планира да инвестира 12,7 млрд. долара в облачна инфраструктура в Индия до 2030 г., присъединявайки се към други световни технологични гиганти, които залагат на растежа на цифровата икономика в южноазиатската страна, предава Bloomberg. 

Подразделението за облачни услуги на американската компания, която има центрове за данни в регионите на Мумбай и Хайдерабад, вече е инвестирало 3,7 млрд. долара в Индия от 2016 г. до 2022 г., се казва в нейно изявление в четвъртък. Новата сума ще включва разходи за строителство, сървърни компютри и телекомуникационна инфраструктура.

Редица световни технологични компании - от Apple Inc. до Netflix Inc., разширяват дейността си в най-многолюдната страна в света с услуги като видео стрийминг и онлайн търговия на дребно, а банките от Wall Street и световните застрахователи отдавна управляват технологични центрове в страната. Тези предприятия ускоряват растежа на индийския пазар на облачни услуги, който според изследователската компания IDC нараства средно с 23% годишно и през 2026 г. ще достигне 13 млрд. долара.

13 млрд. долара
ще е обемът на индийския пазар на облачни услуги през 2026 г. според IDC

За да стимулира бизнеса си с уеб услуги, Amazon заяви, че от 2017 г. насам е обучила над 4 млн. души в Индия на умения за работа в облакa и е инвестирала в шест проекта за възобновяема енергия с комунален характер.

Amazon има oколо 62 хил. служители в Индия, като около една трета са в Хайдерабад, където преди няколко години откри най-големия си комплекс в света. 

Индия е най-новият голям растящ пазар за гиганта в онлайн търговията, но Amazon се сблъсква със сериозна конкуренция от местни играчи. Основателят на компанията Джеф Безос лично посети страната на няколко пъти през последните години. Amazon започна дейността си в Индия през 2004 година от Хайдерабад, но продажбите на дребно на концерна започнаха едва през 2013 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още