IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google ще блокира новини в Канада заради нов закон

Правилата изискват интернет гигантът да плаща на медийните издатели

09:24 | 30.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Google обяви, че планира да блокира канадските новини в своята платформа в страната, присъединявайки се към Facebook в засилването на кампанията срещу нов закон, изискващ плащания към местните издатели на новини, предава Ройтерс.

Google ще премахне линковете към канадски новини от резултатите от търсенето и други продукти в Канада, когато законът влезе в сила след около шест месеца.

Собственикът на Facebook, Meta Platforms, направи подобно изявление миналата седмица след приемането на законопроект C-18, или Закона за онлайн новините.

Канадската медийна индустрия призова за по-строго регулиране на интернет гигантите, за да позволи на новинарския бизнес да възстанови финансовите загуби, понесени през годините, когато Facebook и Google спечелиха по-голям дял от пазара на онлайн реклама.

Независимият орган за наблюдение на бюджета в Канада миналата година изчисли, че новинарските компании биха могли да получат около 330 млн. канадски долара (249 млн. щатски долара) годишно от сделки съгласно законодателството.

Министърът на наследството Пабло Родригес, който представи законопроекта миналата година, каза, че платформите нямат задължения по закона веднага, както и че правителството е отворено да се консултира с тях относно процеса на регулиране и прилагане на правилата.

Facebook и Google заявиха, че предложенията са неустойчиви за техния бизнес и в продължение на месеци сигнализираха за възможно прекратяване на предлагането на новини в Канада, освен ако законът не бъде изменен.

Федералното правителство на Канада отхвърли предложенията за извършване на промени, а  през юни министър-председателят Джъстин Трюдо обвини компаниите в използване на „тактики за тормоз“.

„Големите технологични компании биха предпочели да харчат пари, за да променят платформите си, за да блокират достъпа на канадците до качествени и местни новини, вместо да плащат справедлив дял на новинарските организации“, каза Родригес в изявление в четвъртък. „Това показва колко дълбоко безотговорни и извън реалността са те, особено когато правят милиарди долари от канадски потребители“, допълни той.

В публикация в блог президентът на Google по глобалните въпроси Кент Уокър каза, че законът остава неработещ и че компанията не вярва, че регулаторният процес ще може да разреши „структурни проблеми със законодателството“.

„Информирахме правителството, че когато законът влезе в сила, за съжаление, ще трябва да премахнем линковете към канадски новини от нашите продукти Search, News и Discover в Канада“, коментира Уокър.

Новинарските медии, засегнати от решението на Google, ще се базират на дефиницията на правителството за „допустими новинарски бизнеси“, когато правилата бъдат финализирани за прилагане.

Освен това Google ще прекрати своята програма News Showcase в Канада, съгласно която компанията има споразумения със 150 новинарски публикации в цялата страна.

Законът принуждава онлайн платформите да преговарят с издателите на новини и да плащат за тяхното съдържание. Подобен закон, приет в Австралия през 2021 г., предизвика заплахи от Google и Facebook да ограничат услугите си. И двата технологични гиганта сключиха сделки с австралийски медийни играчи, след като законодателството беше изменено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още