IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада ще изисква от Google и Meta да плащат за новини 

Facebook и Instagram заплашват да премахнат новините за канадските потребители 

07:30 | 23.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Канадските потребители няма да виждат новини във Facebook и Instagram. Снимка: Bloomberg
Канадските потребители няма да виждат новини във Facebook и Instagram. Снимка: Bloomberg

Канадският Сенат прие законопроект, който изисква от Google и Meta да плащат на медиите за новинарско съдържание, което споделят или използват по друг начин в своите платформи.

Законопроектът, който предстои да влезе в сила, беше приет на фона на противопоставянето между правителството на министър-председателя Джъстин Трюдо и технологичните гиганти от Силициевата долина, предава Bloomberg. 

Отава заяви, че законът създава равнопоставеност между онлайн рекламните гиганти и свиващата се новинарска индустрия. А канадският министър на културното наследство Пабло Родригес обеща да даде отпор на онова, което описва като „заплахи" от страна на Facebook и Google да премахнат журналистиката от своите платформи. Правителството твърди, че законопроектът ще спомогне за изравняване на условията на конкуренция, като пренасочи част от приходите от реклама към канадския медиен сектор, в който между 2008 г. и 2021 г. са закрити 450 издания. Технологичните гиганти твърдят, че ще бъдат несправедливо принудени да плащат за съдържание, което няма икономическа полза, а критиците заявиха, че законопроектът рискува да направи журналистиката зависима от финансирането на технологичните компании.

Meta потвърди в четвъртък, че планира да се съобрази със законопроекта, като прекрати наличието на новини във Facebook и Instagram за своите канадски потребители, както беше предложила по-рано. Meta не предлага подробности за сроковете за този ход, но заяви, че ще изтегли местните новини от сайта си, преди Законът за онлайн новините да влезе в сила. Законопроектът ще влезе в сила шест месеца, след като получи финалното одобрение.

„Многократно сме споделяли, че за да се съобразим със законопроекта C-18, който беше приет днес в парламента, съдържанието от новинарските канали, включително от издателите на новини и телевизионните оператори, вече няма да бъде достъпно за хората, които имат връзка с нашите платформи в Канада", заяви Лиза Лавентур, ръководител на комуникациите на Meta в Канада.

Конвенционалните медии и радио- и телевизионни оператори похвалиха законопроекта, който обещава да „повиши справедливостта" на пазара на цифрови новини и да помогне за привличането на повече пари за свиващите се редакции. В миналото технологичните гиганти, сред които Meta и Google, бяха обвинявани, че нарушават и доминират в рекламната индустрия, засенчвайки по-малките традиционни играчи.

Базираната в Менло Парк, Калифорния, Meta е предприемала подобни стъпки в миналото. През 2021 г. тя блокира за кратко новините от платформата си в Австралия, след като страната прие законодателство, което щеше да принуди технологичните компании да плащат на издателите за използването на техните новини. По-късно тя сключи сделки с австралийски издатели.

Лаура Скафиди, говорител на министъра, заяви, че Родригес ще има среща с Google, която намекна, че премахването на новинарските линкове от популярната ѝ търсачка е възможно. Компанията не е коментирала темата. 

Meta вече е подложена на тест, който блокира новините за до пет процента от канадските ѝ потребители, а Google проведе подобен тест по-рано тази година.

Законът за онлайн новините изисква от двете компании да сключват споразумения с издатели на новини, за да им плащат за новинарското съдържание, което се появява на техните сайтове, ако то помага на технологичните гиганти да генерират пари.

„Технологичните гиганти нямат задължения по закона веднага след приемането на законопроекта C-18. Като част от този процес всички подробности ще бъдат оповестени публично, преди който и да е технологичен гигант да бъде подчинен на закона", каза Скафиди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 23.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още