IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple урежда съдебен казус за измами с нейните подаръчни карти

Според обвинението компанията е задържала част от откраднатите от измамници средства

10:23 | 04.01.24 г.
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Apple урежда съдебно дело, обвиняващо компанията, че съзнателно е позволила на измамници да експлоатират нейните подаръчни карти и е запазила част от откраднатите средства за себе си, предава Ройтерс.

Според документи до федералния съд в Сан Хосе, Калифорния, Apple и ищците са се споразумели за съществени условия за уреждане на въпроса, след като са работили с посредник.

Те изготвят официално споразумение, което да бъде представено пред окръжния съдия Едуард Давила за предварително одобрение.

Apple и адвокатите на ищците не са отговорили веднага на запитванията за коментар.

Измамниците са всявали паника или усещане за спешност, като са настоявали по телефона жертвите да купят подаръчни карти за App Store и Tunes или такива за Apple Store, за да платят данъци, болнични и комунални сметки, гаранции и събирания на дългове.

Жертвите е трябвало да споделят кодовете на гърба на картите въпреки предупреждението на самите карти, което гласи: „Не споделяйте кода си с никого, когото познавате“.

Според жалбата Apple обикновено депозира само около 70% от откраднатите средства в банковите сметки на измамниците и запазва 30% за себе си като „комисиона“, като съзнателно е конвертирала откраднатите кодове в долари.

Жертвите вероятно са загубили „стотици милиони долари“ в рамките на измамата, гласи жалбата.

Делото обхваща всеки в Съединените щати, който между 2015 г. и 31 юли 2020 г. е купил подаръчни карти, които могат да бъдат осребрени в iTunes или App Store, предоставил е кодове на измамници и средствата му не са били възстановени от Apple.

През юни 2022 г. Давила не се съгласи с предложението на Apple да отхвърли делото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още