IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френски регулатор глобява Amazon, че следи изкъсо служителите си

Според CNIL, технологичният гигант следи обсебващо за периоди на неактивност сред служителите

20:09 | 23.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Френският регулатор за защита на личните данни наложи глоба на местния логистичен център на Amazon.com заявявайки, че компанията е въвела „прекалено строга“ система за наблюдение на персонала, пише The Wall Street Journal.

Органът за защита на личните данни във Франция (CNIL), заяви във вторник, че е глобил Amazon France Logistique с 32 млн. евро в края на декември, заявявайки, че бизнесът събира данни от скенери, използвани за обработка на поръчки, за да измери производителността на служителите и периодите, в които си почиват.

Според CNIL, скенерите са следили за периоди на неактивност, надвишаващи 10 минути, и дали един пакет е сканиран „твърде рязко“ (за по-малко от 1,25 секунди от предишния), като от регулатора наричат тази система "обсебваща", тъй като може да окаже натиск върху служителите да бъдат принудени да оправдават всяка своя кратка почивка.

Регулаторът добави, че Amazon не е информирала правилно служителите и посетителите за видеонаблюдението, което нарушава Общия регламент за защита на данните на Европейския съюз – закон за поверителността и сигурността на данните.

От компанията категорично заявиха, че не са съгласни с твърдението на CNIL и Amazon си запази правото да обжалва, наричайки заключенията „фактически неверни“. Гигантът в областта на онлайн търговията на дребно заяви, че използването на системи за наблюдение в складовете е обичайна индустриална практика, за да се гарантира безопасност, ефективност и обработка на поръчките в срок.

Компанията заяви, че е сигурна, че нейните системи отговарят на европейските и френските стандарти, и че ще съдейства на CNIL, за да разсее тези опасения. От Amazon обаче заявиха, че ще деактивират функцията, която открива кога една поръчка е обработена прекалено бързо и ще разшири диапазона на сигналите при неактивност до 30 минути от 10 минути.

От регулатора обаче заявиха, че са решили да глобят компанията след извършване на проверки след сигнали до медиите за конкретни практики в складовете на Amazon. До CNIL са подадени и няколко оплаквания от служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още