IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на Samsung бе оправдан по дело за сливане от 2015 г.

Изненадващата присъда все пак може да бъде обжалвана от прокурорите

10:49 | 05.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Председателят на Samsung Electronics Лий Дзие Юн бе признат за невинен в счетоводна измама и манипулиране на пазарите от съд в Сеул в понеделник по дело, свързано със сливане от 2015 г. на филиали на Samsung, което според прокурорите е имало за цел да укрепи контрола му върху технологичната група, съобщава Ройтерс.

Прокурорите поискаха петгодишен затвор миналия ноември. Лий отрече да е извършил нередности, твърдейки, че той и други мениджъри са действали с убеждението, че сливането ще донесе ползи на акционерите.

Изненадващата присъда все пак може да бъде обжалвана от прокурорите.

Решението предотвратява връщането на Лий в затова, който бе осъден през 2017 г., че е подкупил приятел на бившия президент Пак Гън Хе. Той излежа 18 месеца от 30-месечна присъда и бе помилван през 2022 г. от сегашния президент Юн Сук Йол, като правителството заяви, че той е нужен, за да помогне да се преодолее „национална икономическа криза“.

При делото за сливането прокуратурата обвини 55-годишния Лий и други бивши мениджъри, че нарушават закона за капиталовите пазар със сливане между Samsung C&T и Cheil Industries, което нарушава интересите на миноритарните акционери.

Преди сливането семейство Лий и свързани лица контролираха Cheil, но не и Samsung C&T, който беше основен акционер в Samsung Electronics – перлата в короната на Samsung Group.

Най-големите конгломерати в Южна Корея все още са собственост и се контролират от семействата им основатели и обществото отдавна се движи между гнева им заради многото им скандали и признанието, че семействата са отговорни за голяма част от икономическия успех на страната.

Към края на септември семейство Лий и свързани лица притежаваха 20,7% от Samsung Electronics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още