IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AI революцията се нуждае от чипове, софтуер и... газопроводи

След години на неизменено търсене, прогнозите за потреблението на електроенергия в САЩ изведнъж започнаха да сочат нагоре

19:50 | 12.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

И все пак има нещо в обещанието за растеж. Например, въпреки продължаващото разширяване на възобновяемия капацитет и този на батериите в мрежата му, Тексас записа изненадващо високи цени на електроенергията миналото лято, а фючърсите за този август също скочиха през последните шест месеца. Причината? Огромното увеличение на потреблението на енергия компенсира новия производствен капацитет. Ако примем, че AI революцията е начален стадий, тепърва предстои да станем свидетели на значително увеличение на търсенето на електричество в големи части на САЩ и газът ще играе роля в посрещането на тези нужди.

В скорошен доклад обаче анализатори от CreditSights повдигнаха въпроса за „социалното въздействие“ на центровете за данни. Това не е само въпрос на гигантски сървърни ферми, изникващи в провинцията. Става дума и за справедливост.

Компанията за комунални услуги Dominion Energy планира да похарчи по-голямата част от 1 млрд. долара за нова преносна линия в Северна Вирджиния. CreditSights посочва, че както е обичайно при такава инфраструктура, разходите ще бъдат поети от клиентите на местната мрежа. С други думи, не само че сутрешната разходка на някой американец може да бъде развалена от гигантска нова сграда, изникваща в близост, но той ще помогне за плащането на необходимите кабели с по-висока месечна сметка (а жителите вече плащат по-висока такса за киловатчас, отколкото търговските потребители). Dominion вече се сблъсква с недоволство срещу новата линия. Местен активист беше цитиран да казва, че „монополното предприятие, за което всички ние плащаме, се превръща в частно предприятие за индустрията за центрове за данни и това трябва да спре“.

Неприятната тема за разпределението на разходите и ползите от инфраструктурата е толкова стара, колкото и самата електропреносна мрежа. Например окръг Лоудоун в Северна Вирджиния получава достатъчно данъчни приходи от центрове за данни, за да покрие всички оперативни разходи на местните власти. Това може да не е толкова очевидно, колкото повишаването на месечната сметка за електроенергия, но въпреки това е от очевидна полза за жителите.

Разбира се, индустрията може в крайна сметка да тръгне по различен път, който също така да отговори на опасенията относно емисиите, свързани с електричеството, захранвано с газ, както се вижда от продажбата този месец на един от центровете за данни на Talen Energy в Пенсилвания на Amazon.com.  Не само, че обектът се намира на едно място с електроцентрала, премахвайки нуждата от нова мрежова инфраструктура, но и тази централа е ядрена, предлагайки електричество без емисии.

Mountain Valley Pipeline все още може да предложи на EQT кратък път към включването ѝ в AI бума. Просто не пренебрегвайте препятствията, които обикновената стара човешка интелигентност ще представи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още