IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AI революцията се нуждае от чипове, софтуер и... газопроводи

След години на неизменено търсене, прогнозите за потреблението на електроенергия в САЩ изведнъж започнаха да сочат нагоре

19:50 | 12.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Интересът към всички неща, свързани с изкуствения интелект (AI), най-сетне се пренесе в сектор, който се е зародил преди около 160 години – тръбопроводите, пише Лиам Денинг за Bloomberg.

Производителят на природен газ EQT тази седмица обяви изненадващо придобиване за 5,5 млрд. долара на Equitrans Midstream – бизнес за тръбопроводи, създаден само преди шест години. EQT обясни действията си главно чрез синергията на разходите и хеджирането, които имат значение, когато цените на газа достигнат под 2 долара за милион BTU (британски топлинни единици).

Едно интересно допълнение от главния изпълнителен директор Тоби Райс към обаждането на анализатор обаче се отнася до нещо, което е по-свързано с 21 век:

Друга интересна динамика, която наблюдаваме на този пазар, е растежът на генерираната мощност ... Това се случва конкретно на югоизточния пазар, който обслужва MVP, добавете към това търсенето на енергия от AI, което MVP обслужва в центрове за данни. Това  ще създаде още повече възможности.

MVP е тръбопроводът Mountain Valley, дълго отлаган проект за пускане на пазара на газ от Апалачите, който в крайна сметка беше пришпорен от решение на Конгреса. EQT ще притежава около 49% от MVP и ще го управлява, а стартирането му се очаква скоро.

Изказването на Райс е изцяло в духа на случващото се на фондовата борса в момента. Големите метални тръби, пълни със запалими вещества, не са очевиден елемент от визията за изкуствения интелект. Производителят на чипове Nvidia, чийто огромен възход въплъщава еуфорията около AI, има четири пъти по-голяма пазарна капитализация от стойността на операторите на газопроводи и газохранилища в Северна Америка. Но без електричество всички тези центрове за данни са просто големи халета. И не само че много от тях са разположени в щати като Вирджиния, които MVP ще обслужва, но и газът е най-големият източник за производство на електроенергия в САЩ.

Повече процесори означават, че ще е нужна повече енергия. Графика: Bloomberg Повече процесори означават, че ще е нужна повече енергия. Графика: Bloomberg

След години на неизменено търсене, прогнозите за потреблението на електроенергия изведнъж започнаха да сочат нагоре. Центровете за данни в САЩ са консумирали приблизително същото количество електроенергия през 2022 г., колкото целите щати Охайо и Западна Вирджиния взети заедно. Мрежовият оператор за мрежата PJM, която обслужва голяма част от средноатлантическите щати, утрои прогнозата си за растеж за региона по-рано тази година, позовавайки се на разпространението на центрове за данни. До 2027 г. капацитетът на тези центрове в PJM плюс югоизточните пазари – и двете цели за газа от тръбопровода – се очаква почти да се удвоят. Това означава по-голямо търсене на енергия.

Американските производители на природен газ имат остра нужда от история за растеж. Производството на електроенергия е единственият вътрешен източник на растеж на търсенето, който има някакво значение и който е притиснат от нарастващия капацитет за възобновяема енергия. Преобладаващото послание на EQT за намалени единични разходи говори за структурно слаби цени на газа.

Последна актуализация: 19:50 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още