IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще спечели от разделянето на Office 365 и Teams на Microsoft?

Ходът е изключително важен за част от играчите на пазара на услуги за продуктивност и комуникация

23:07 | 02.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Конкурентите на Microsoft си отдъхнаха в понеделник, когат софуерният гигант заяви, че ще раздели своите продукти Teams и Office след проверка от страна на европейските регулатори, пише CNBC.

Zoom, чието приложение за видео разговори набра популярност по време на пандемията, напоследък среща трудности в това да се конкурира с пакета комуникационни услуги на Microsoft. Slack, която сега е собственост на Salesforce, отдавна копнее за това разделение, като подаде антимонополна жалба до Европейската комисия още през 2020 г., тъй като смята, че обвързването на Teams и Office е незаконно.

Предвид последните новини от Microsoft, някои клиенти ще трябва да плащат повече, за да получат няко функции. Например новите клиенти на Office 365 E3 ще трябва да плащат по 3 долара повече на човек месечно заради разделянето, отколкото биха платили за комбинираното предложение, показва публикация в блога на компанията и по-ранна ценова листа.

Анализатори от Mizuho Securities написаха бележка в понеделник, според която „макар потребителите да вярват, че Zoom е по-добра платформа от Teams” и други конкуренти, „обвързването на MS Teams с Office 365 винаги е било привлекателно за клиентите да обмислят ползването на Teams”.

Ръстът на приходите на Zoom, който достигна пик от 350% през 2020 и 2021 г., се забави до 2,6% през последното тримесечие и е едноцифрен процент през последните седем отчетни периода.

„Според нас отделянето на MS Teams би трябвало да помогне за облекчаването на предизвикателствата за задържане на потребители при някои компании“, пишат анализаторите на Mizuho, които препоръчват покупка на акции на Zoom.

Организациите, които вече плащат за пакета на Microsoft могат да продължат да ползват Teams и Office така, както са, или „ако желаят да преминат към новата серия, могат да го направят на годишнината от своя договор или подновяването му“, посочва публикация в блога.

Миналата седмица Microsoft генерира близо 53 млрд. долара приходи от Office, включително от Teams, което е с 14% повече спрямо 2022 г. Главният изпълнителен директор Сатя Надела разкри пред анализатори при представянето на финансовия отчет през октомври, че Teams има над 320 млн. месечно активни потребители.

Salesforce, която се конкурира с Microsoft в няколко области, включително при инструментите за комуникации и сътрудничество, придоби Slack през 2021 г. за 27 млрд. долара. Това е най-скъпата покупка на гиганта от основаването му преди 25 години.

През юли 2020 г., месеци преди Salesforce да обяви споразумението, Slack заведе жалба срещу Microsoft в Европа.

„Microsoft се връща към предишното си поведение“, коментира генералният съветник на Slack по това време Дейвид Шелхейз, визирайки „войната на браузърите“ от 90-те години. „Те създадоха слаб имитиращ продукт и го свързаха с доминиращия си продукт на Office, принудително го инсталираха и блокираха премахването му“.

През предходната година Slack не изказваше особени притеснения за Teams. През декември 2019 г., при представяне на отчет, основателят на Slack и неин бивш главен изпълнителен директор Стюарт Бътърфийлд заяви, че макар повечето от най-големите клиенти на компанията да са използвали части от пакета Office 365 на Microsoft, те са избирали Slack за чат, вместо приложението Teams.

Цената на акциите на Zoom се понижи с около 1% в понеделник, докато тези на Salesforce се повиши с 0,4%. Представител на Zoom не е отговорил на запитването за коментар, а от Salesforce са отказали да коментират.

Миналата година Financial Times съобщи, позовавайки се на анонимни източници, че Microsoft в крайна сметка ще позволи на компаниите да изберат да купуват абонаменти за софтуер за продуктивно с или без Teams, за да предотврати разследване от страна на Европейския съюз. Месеци по-късно Европейската комисия разкри, че извършва разследване на пакетирането на Teams и Office от Microsoft.

В отговор Microsoft започна да продава отделни абонаменти за Teams и за друг софтуер за продуктивност в 31 европейски държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още