IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung се насочва към почти деветкратен скок на тримесечната печалба

Компанията печели повече заради възстановяването на цените на чиповете

12:26 | 04.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Очаква се Samsung Electronics да отчете почти деветкратно увеличение на печалбата за първото тримесечие спрямо година по-рано, тъй като възстановяващите се цени на чиповете повишават печалбата ѝ при ниска база за сравнение, свързана със сериозния спад в сектора през предходната година, предава Ройтерс.

Оперативната печалба на най-големия производител на чипове с памет и телевизори в света вероятно е нараснала с 5,7 трлн. вона (4,24 млрд. долара) през тримесечието до края на март, сочи средната прогноза на 27 анализатори, анкетирани от LSEG SmartEstimate, претеглена към тези, които по-редовно са давали точни прогнози.

Ако прогнозата се изпълни, това ще бъде най-високата печалба на Samsung от третото тримесечие на 2022 г. За сравнение през първото тримесечие на миналата година оперативната печалба беше 640 млрд. вона.

Това е така, защото подразделението за чипове, което традиционно печели най-много, се очаква да отчете първата си тримесечна печалба от пет тримесечия, като тя ще е в размер около 750 млрд. вона, сочи средната прогноза на 12 анализатори.

Цените на чиповете с памет се възстановиха от дълбокото дъно, което започна в срядата на 2022 г. заради по-слабото търсене на устройства, ползващи полупроводници, след пандемията.

През първото тримесечие цените на чиповете с памет се повишиха с около 20% спрямо предходното тримесечие за DRAM чиповете, ползвани в технологични устройства, и с 23-28% за NANS чиповете, ползвани за съхранение на данни, твърдят от TrendForce.

Добрата перспектива за търсенето на чипове с памет, включително огромни апетит за HBM чипове, използвани в чипсети за изкуствен интелект, допринесе за 29-процентния ръст на цената на акциите на Samsung през последните 12 месеца.

Бизнесът на Samsung за дизайн на чипове и производството им на договорен принцип за други компании все още са на загуба, посочват анализатори. Производителите на чипове с памет имат ограничено предлагане на полупроводници с по-нисък марж след спада, докато купувачите възстановяват запасите, а това подкрепя печалбата на технологичния гигант.

Междувременно мобилният бизнес на Samsung вероятно ще отчете около 3,8 трлн. вона оперативна печалба, според средната прогноза на 12 анализатори. Това е малко под печалбата на звеното преди година, когато сумата достигна 3,94 трлн. вона.

Samsung започна да продава най-новите си водещи смартфони Galaxy S24 в края на януари, като заложи на функции с изкуствен интелект, за да се конкурира с Apple във високия пазарен сегмент.

Това помогна на Samsung да продаде 57 млн. смартфона през първото тримесечие, което е с около 8% повече спрямо предходното тримесечие, според прогнозата на Eugene Investment & Securities.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още