IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TikTok и ByteDance заведоха дело в САЩ заради възможната забрана на приложението

170 млн. американци използват платформата, става ясно от съдебните документи

23:32 | 07.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

TikTok и китайската ѝ компания-майка ByteDance заведоха дело пред федерален съд в САЩ в опит да блокират закона, подписан от президента Джо Байдън, който може да забрани на платформата за кратки видеа да работи в страната. Платаформата е използвана от 170 млн. американци, пише Ройтерс.

Компаниите са завели делата си пред Апелативния съд на САЩ за окръг Колумбия, твърдейки, че законът нарушава конституцията на САЩ на редица основания, включително нарушаване на Първата поправка за защита на свободата на словото. Законът, който беше подписан от Байдън на 24 април, дава на ByteDance срок до 19 януари да продаде TikTok или ще бъде изправена пред забрана в страната.

„За първи път в историята Конгресът прие закон, чийто предмет е една-единствена социална платформа, и който закон налага национална и постоянна забрана“, отбелязват компаниите в документите по делото.

Според тях продажбата на компанията „просто е невъзможна - нито търговски, нито технически, нито юридически... Няма съмнение, Законът ще наложи спирането на TikTok до 19 януари 2025 г., карайки 170 млн. американци, които използват платформата, да замлъкнат и да не могат да общуват по начини, които не могат да бъдат възпроизведени другаде“.

Белият дом съобщи, че иска прекратяване на китайската собственост по съображения за националната сигурност, а не забрана на TikTok.

Делото е поредният ход на компанията, за да изпревари усилията за затварянето ѝ в САЩ в момент, когато компании като Snap и Meta се опитват да извлекат полза от политическата несигурност на TikTok, за да отмъкнат долари за реклама от конкурента си.

Породена от притеснения сред депутати в САЩ, че Китай може да достигне до данни на американците или да ги шпионира с приложението, мярката беше одобрена с голямо мнозинство в Конгреса само седмици преди да бъде въведен. TikTok отрича да е споделяла или да има намерение да споделя данни на потребители в САЩ, като обвини американските конгресмени в документите по делото, че насърчават „спекулативни“ притеснения.

Законът забранява на магазините за приложения да предлагат TikTok и не позволява на интернет компании да поддържат TikTok, ако ByteDance не продаде компанията до 18 януари.

Според съдебните документи 58% от ByteDance е собственост на световни институционални инвеститори, включително BlackRock, General Atlantic и Susquehanna International Group, 21% са притежавани от китайския основател на компанията, а 21% - от служителите, включително около 7000 американци.

Четиригодишната битка за TikTok е значителен фронт в продължаващия конфликт заради интернет и технологиите между САЩ и Китай. През април Apple съобщи, че Китай ѝ е наредил да премахне WatsApp и Threads от магазина ѝ за приложения в Китай заради притеснения за китайската национална сигурност.

TikTok вложи 2 млрд. долара за въвеждане на мерки за защита на данните на американските потребители и пое допълнителни ангажименти в споразумение от 90 страници за националната сигурност, подготвено чрез преговори с Комисията по чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS), става ясно от съдебните документи.

През август 2022 г. според съдебното дело CFIUS спряла да участва в значими обсъждания на споразумението, а през март 2023 г. „настоя  ByteDance да бъде принудена да продаде американския бизнес на TikTok“.

Байдън може да удължи крайния срок от 19 януари с три месеца, ако установи, че ByteDance постига напредък. Според съдебните документи фактът, че предизборният щаб на Байдън продължава да използва TikTok „подкопава твърдението, че платформата съставлява действителна заплаха за американците“. Предизборният щаб на Тръмп не ползва TikTok.

Много експерти се съмняват дали потенциален купувач притежава финансовите ресурси да купи TikTok и дали Китай и федералните агенции в САЩ биха одобрили продажба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 07.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още