IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутат: Договорите с мобилни оператори ще се прекратяват без неустойки, ако вдигат цените

С нов законопроект „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ ще защитават гражданите от индексацията на телекомите

17:39 | 21.02.24 г.
Снимка: NordWood Themes/ Unsplash.
Снимка: NordWood Themes/ Unsplash.

Потребителите ще могат да прекратяват договорите си с мобилни оператори без неустойки, ако те вдигат цените, съобщи в кулоарите на парламента депутатът Мартин Димитров, цитиран от БНР. Това може да стане, ако Народното събрание приеме законопроекта на „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“.

„Индексация и всяко повишение на цената от страна на мобилните оператори е основание гражданите и фирмите да прекратят договор без неустойки. Това е нещо, което се дискутира от години, но никога не е правено“, коментира Мартин Димитров.

По думите му законопроектът ще бъде внесен в Народното събрание още днес. Той ще обхваща скритите условия в договорите с мобилните оператори. Мартин Димитров очаква да се засили конкуренцията между мобилните оператори.

Предложените промени предвиждат, че когато устройство е купено с договор за услуга, то с прекратяването му клиентът трябва да плати остатъка от сумата за него, която не може да е по-висока от предложената промоционална цена.

Телекомите ще се задължават да уведомяват клиентите си, ако вдигат цените на услугите и когато договорът им се превръща от срочен в безсрочен. В съобщението ще трябва да се посочи ясно, че клиентът може да се откаже от услугата, като не плаща такси и неустойки.

Законопроектът предвижда още да се увеличи максималният размер на санкциите, които операторите плащат при нарушения на Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Вместо 60 хил. лева той се вдига на 100 хил. лева.

Припомняме, че заради инфлацията трите мобилни оператора вдигнаха абонаментните си такси. 

По-малките български телекомуникационни оператори пък призоваха държавата и регулаторите да предприемат мерки за насърчаване на конкуренцията при мобилните услуги и за създаване на реални условия за функциониране на виртуални мобилни оператори (MVNO). България е единствената държава в Европа и почти в целия свят, в която MVNO не съществуват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още