IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия свали дронове близо до Москва и до границата с Украйна

Трима украински военни пилоти загинаха при сблъсък във въздуха

10:06 | 27.08.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Русия съобщи за поредица от нападения с дрон на територията ѝ, при които е загинал поне един човек в гранична с Украйна област. Те отново са наложили временно затваряне на три големи летища, обслужващи столицата Москва, предава Ройтерс.

Кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че противовъздушните системи са свалили украински дрон над Истра в Московска област, на около 50 км западно от Кремъл.

Летищата „Шереметиево“, „Домодедово“ и „Внуково“ са спрели полетите за няколко часа, уточнява осведомителната агенция ТАСС.

Един човек е бил убит от шрапнел от дрон над Белгородска област в Югозападна Русия, която е гранична с Украйна, съобщи губернаторът на областта Вячеслав Гладков в „Телеграм“.

Той допълни, че шестима души са били ранени при украински обстрел на село Уразово, където 16 къщи са били повредени.

Руските военно-въздушни сили са свалили украински дрон в събота вечер над Брянска област в Западна Русия, която граничи с Украйна, съобщи министерството на отбраната.

Губернаторът на Брянска област Александър Богомаз заяви, че украинските сили са обстрелвали село Кириловка близо до границата, повреждайки четири къщи. В публикацията си в „Телеграм“ той не съобщи за жертви при инцидентите.

Ройтерс не е могла да провери независимо съобщенията.

Няма коментар от Украйна за нападенията. Киев рядко поема публично отговорността за нападения в Русия, която започна нашествието си преди малко повече от 18 месеца.

Трима украински военни пилоти загинаха при сблъсък във въздуха

Трима украински военни пилоти, включително „мега талант“, който настоявал да лети на F-16, са загинали в петък, когато два тренировъчни бойни самолета L-39 са се сблъскали в област западно от Киев, съобщиха военно-въздушните сили в събота.

Президентът Володимир Зеленски, който разчита на бързо обучение на екипажи да летят на до 61 изтребителя F-16, обещани от западните съюзници, съобщи в нощното си видеообръщение, че сред тримата мъже е Андрий Пилшчиков, чиято позивна била Juice („Джус“), „украински военен, един от тези, които помогнаха много на страната ни“.

Говорителят на военно-въздушните сили Юрий Ихнат определи Пилшчиков като „мега талант“ и лидер на реформите.

„Дори не можете да си представите колко много искаше той да лети на F-16“, написа Ихнат на страницата си във Facebook. „Но сега, когато американските самолети наистина се задават на хоризонта, кой няма да лети на тях“.

Украинската прокуратура съобщи, че е започнала проверка дали правилата за подготовка на полета са били нарушени.

„Твърде рано е да обсъждаме подробности. Със сигурност всички обстоятелства ще бъдат изяснени“, каза Зеленски.

Украинският президент отбеляза, че третата събота на август е денят, в който украинската военна и гражданска авиация празнуват професионалния си празник и допълни, че въвеждането на изтребителите F-16 ще бъде „ново ниво“ за военната авиация.

„Това също така ще върне гражданската авиация в украинското небе, тъй като ще ни приближи до победа и ще осигури на Украйна по-голяма сигурност“, допълни Зеленски.

Радио „Свобода“ публикува видео с опушени отломки от самолет, които са събирани на поле далеч от фронтовите линии, в село Сингури, на около 10 км южно от Житомир и на около 150 км западно от Киев.

Във видеото неназован очевидец съобщава, че чул взрив във въздуха над училищната сграда, след което два самолета паднали в дим и пламъци. Жена разказва, че видяла двата самолета да летят на разстояние един от друг, което все повече намалявало преди катастрофата.

Зеленски изказа съболезнования на семействата на пилотите и допълни, че „Украйна никога няма да забрави хората, бранили свободните небеса на Украйна“.

Украйна ще ускори настъплението по южния фронт

Украинските сили смятат, че са пробили най-трудната линия на руската отбрана на юг и сега ще могат да напреднат по-бързо, заяви пред Ройтерс командир, който воюва на юг.

Украйна започна контранастъпление през юни, но добре подготвените руски отбранителни линии, укрепени от минни полета, забавят напредването на силите ѝ на юг към Азовско море.

В сряда украинските сили вдигнаха националното знаме в Роботино в южната Запорожка област.

„Няма да спрем до тук“, казва командирът, който ръководел част от войските, влезли в Роботино, и който използва позивната „Скала“ по името на батальона, който ръководи.

„След това имаме град Бердянск, а после и други. Заявих ясно на бойците ни – нашата цел не е Роботино, целта ни е Азовско море“, допълва той.

Роботино е на около 100 км от Бердянск, пристанищен град на бреговете на Азовско море и на 85 км от стратегическия град Мелитопул. И двата са окупирани от руски сили след началото на нашествието на Москва през февруари м. г.

„Преминахме основните пътища, които бяха минирани. Стигаме до тези линии, откъдето можем да продължим напред. Сигурен съм, че ще се придвижваме по-бързо от тук“, съобщава Скала.

Той допълва, че все още две къщи са под руски контрол в Роботино. „Воюваме за тях и след това ще имаме пълен контрол върху Роботино“, допълва той.

Скала уточнява, че украинските сили са влезли в територии, където имало само „руски логистични“ групи и допълни, че не очаква руската отбрана да е толкова трудна за пробиване.

„Насочваме се към освобождаването на всичките ни територии“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 27.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още