IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинските власти отмениха решението за референдум в Крим

Прокуратурата на Украйна също поиска решението на Кримския парламент да бъде обявено за незаконно

16:18 | 07.03.14 г. 7
<p>
	От Москва коментират, че никакви санкции няма да ги накарат да променят мнението си за Крим. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

От Москва коментират, че никакви санкции няма да ги накарат да променят мнението си за Крим. Снимка: Ройтерс

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов е подписал указ за преустановяване на решението на парламента на Автономната област Крим за произвеждане на общокримски референдум, предаде ИТАР-ТАСС.

Съобщението за указа е публикувано на сайта на президентството в Киев, пише Dnes.bg.

Вчера Върховният съвет на Крим взе принципно решение областта да се отдели от Украйна и да се присъедини към Русия. За 16 март е насрочен референдум, на който жителите на автономната република трябва да отговорят на два въпроса - дали подкрепят влизане на Крим в Руската федерация и дали да се възстанови действието на конституцията от 1992 г., според която Крим е част от Украйна.

По-рано днес генералната прокуратура на Украйна подаде иск в Киевския окръжен съд за обявяване за незаконно решението на парламента на Автономна република Крим за провеждане на референдум.

"Това решение посяга на териториалната цялост на Украйна, което налага намесата на органите на прокуратурата", казва се в изявление на ведомството.

Междувременно днес парламентът на Русия е подкрепил законодателите в Крим. От Москва посочват, че никакви санкции на Европейския съюз (ЕС) и САЩ няма да ги накарат да променят мнението си, съобщава CNN.

Делегация от Кримския парламент също присъства на заседанието, като потвърди, че референдумът за присъединяването на автономната област към Руската федерация ще се проведе на 16 март, въпреки че временното украинско правителство отхвърля решението като нелегитимно.

Крим – автономният регион с етническо руско мнозинство и силни културни връзки с Русия, се превърна в епицентър на битката за влияние между Москва, Киев и Запада, посочва агенцията.

Говорителят на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко коментира пред делегацията, че „подкрепя и приветства всяко решение на хората от региона да станат част от Русия“.

„Нямаме никакво право да изоставяме хората си, когато има заплаха за тях. Никакви санкции няма да ни накарат да си променим мнението“, казва Матвиенко.

От Белия дом същевременно съобщиха, че късно снощи американският президент Барак Обама и руският Владимир Путин отново са провели телефонен разговор. Обама е предложил да се проведат директни преговори между Москва и Киев и да се оттеглят руските военни части, а за изборите в Украйна през май да се окаже международна помощ, да се изпратят международни наблюдатели и да се предоставят гаранции, че ще се спазват правата на етническото руско население в страната.

Международните наблюдатели, които пристигнаха в Киев, за пореден път ще се опитат да влязат в Крим. Вчера въоръжени мъже на границата на Украйна и автономната област върнаха екипа от 35 души от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

По-рано днес стана ясно също така, че Интерпол разглежда искането на украинските власти за международно издирване на проруския президент Виктор Янукович по обвинения в злоупотреба с власт и убийства. Янукович напусна Украйна в края на февруари, а дни по-късно проговори от Русия, като обяви новата власт в Киев за нелегитимна. Оттогава той не се е появявал никъде, а в един момент се тиражираше и слух, че е починал в руска болница от инфаркт. Последното така и не беше потвърдено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Интересна хипотеза! Нека я разгледаме по-детайлно:Ако онази нощ пред парламента, когато една шепа ултраси се опитаха да бият полицаи, помляха автобуса и изкъртиха тротоарите около Ал. Невски, за да правят барикади, подобно на щурмоваците на "Десен сектор" в Киев, та ако тъогава бяха надвили ченгетата, бяха окупирали парламента и бяха завзели властта, както искаха, а после бяха забранили ДПС и бяха подложили на терор депутати и обикновени хора от турския етнос, то тогава да - Турция щеше 100% да влезе в България с войска, за да защити тези, които се имат за турци и даже да им отцепи регион, в който да им гарантира защита! Поне така ще представи старите си мераци по някои български райони.Аз обаче също ще ти задам един въпрос:Опитай се да опишеш реакцията на САЩ и ЕС при подобно развитие на евентуална етническа криза в България! Кой, как и дали би защитил позицията на едно така сформирано българско правителство и неговите действия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
Чърчил
преди 10 години
А ако утре Кърджали поиска да се присъедини към Турция защото има турци, ние ще клякаме ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 2
lubenmark
преди 10 години
Присъединяването на Крим към Русия е въпрос на дни, а присъединяването на Донецк, Днепропетровск (родното място на Брежнев), Луганск, Харков и други е на седмици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
Хахах, има и други примери: Катар, Саудитска арабия, Ирак... примери да искаш за демократични режими подкрепяни от западния блок ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Това е жив пример за демокрацията подкрепена от Западния блок!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
kefal
преди 10 години
Ами прави са Кримляните да искат да са си пак към Росия, както винаги са били. То повечето кримляни са си баш руснаци, както са руснаци и повечето жители на източната част на Украйна. Ама Киев не иска да остави хората да си ходят, не, те искат да експлоатират робите докрай, щото повечето пари в Украйна се дават за столицата и западните части, както е и нас нас де. А другите само бъхтят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
Internet
преди 10 години
Само едно не ми е ясно, как тези смешници от Киев ще наложат в Крим това си жалко решение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още