IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денят на енергийната зависимост на Европа настъпва все по-рано

Старият континент все по-бързо изчерпва собствените си енергийни източници и все повече разчита на внос

11:29 | 16.05.14 г. 9
Автор - снимка
Редактор
Денят на енергийната зависимост на Европа настъпва все по-рано

Темата за енергийната ефективност и целите към 2030 г. се възроди заради напрежението между Украйна и Русия, тъй като Европа разчита на руските доставки на синьо гориво за около една трета от годишното потребление. Същевременно около 70 на сто от износа на руски газ е за Европа.

Геополитическото напрежение обаче накара Москва да обърне поглед на изток. Според публикации в пресата през следващата седмица Русия ще подпише с Китай договор за строителството на газопровод, по който ще могат от 2018 г. да се транспортират по 38 млрд. куб. м синьо гориво годишно. Договорът е на стойност 50 млрд. долара.

Вчера руският президент Владимир Путин изпрати писмо до държавите от Европейския съюз (ЕС), които внасят руски газ, транзитиран през Украйна, в което ги уведомява, че на Киев е изпратена фактура за предплащане на доставките.

„След 1 юни газовите доставки ще бъдат ограничени до количествата, предплатени от украинската компания“, посочва Путин в писмото, което е всъщност второто по темата.

Според Газпром дългът на Украйна за руския газ, доставен през 2014 г., вече се е увеличил до 3,5 млрд. долара. Путин призовава ЕС да се ангажира „по-активно“ с диалога с Киев, за да се реши проблемът.

Газовите доставки до държавите от ЕС през Украйна са предплатени до края на 2014 г. и по договор Киев е задължен да ги осъществи, посочва изданието.

Неправителствени организации подчертават, че руският газ е само единият аспект на енергийната зависимост на Европа. Старият континент внася близо 27 на сто от въглищата, които консумира, от Русия, а за някои държави – например Полша, делът достига 60 на сто. Делът на руския петрол в енергийното потребление също е висок – 64%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Даааа. Как да намалим консумацията на сградите, като това ще направи жителите на Европа по-свободни? Тези милиарда евро, ще останат всъщност в джобовете на хората а това не е хубаво. Нали това е инструмента да ги поробваме - бачкайте и прекляняйте главица, че усещате чатала на врата :) Майстори са, няма спор. Хем натискат чатала, хем така тънко, че бройлерите не го усещат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
аз не мога да разбера инвестора, защо не преписват и от тоя site RT.COM ето една красива статия например ето ви материал да го постнете даже и картинки има ... :)))Gazprom to sign monumental gas deal with Chinahttp://rt.com/business/159880-gazprom-china-russia-cnpc/И инвестора, тази страница не е баш като CNN, NBC, ABC и т.н. има и не само про-американски статии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Явно един от двама ни е ***, но кой?! хахаха... Предлагам да го изясним това! Би ли посочил кога и къде съм написал такова нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
Nikola666
преди 9 години
Ти не беше ли написал в един пост че живееш в Австрия? Сега пък пишеш за "тука нас" и Булгаргаз. Да не те гони и раздвоението?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 8
Nikola666
преди 9 години
Ти не беше ли написал в един пост че живееш в Австрия? Сега пък пишеш за "тука нас" и Булгаргаз. Да не те гони и раздвоението?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 9 години
Май съдбата на Южен поток ще се решава в спешен порядък около Коледа.... хаха!Жужо Плювналиев докато превъоръжава българската войска за решителен отпор на Русия, да разпореди проверка на комините на президентството и изграждане на бункер за *** в мазето на Дондуков 2!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Ей сега е моментът всички евро-лемури, ама всички и Йотингер, и Фюле, и Мюле.... да вадят пари и да почват да цакат с германски ли, с европейски или с лични, но да плащат! Да почват да нагнетяват! Щото като се надуваха на Мейдана пред микрофоните, други песни пееха!А каква зима ни чака тука нас, просто не е истина! Веднага да се включват експертите, дето тука ми обясняват ежедневно как се кара газ от Америка и да се хващат за кофите и да почват да пренасят, щото Булгаргаз явно няма да може да си нагнети каквото там му се полага... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Брюксел. Европейската комисия се е опитала да разреши проблема с транзита на руски газ през Украйна, като е предложила най-големите европейски потребители сами да купуват и да инжектират газ в подземните хранилища в Украйна. По този начин Европа ще си осигури безпрепятствени доставки на газ през идващата зима.Досега с тази дейност се занимаваше Украйна, но сега тя отказва да плаща дори за текущото си потребление на газ. Страната не разполага с нужните средства, за да купи минималните осем милиарда кубически метра газ за инжектиране в газохранилищата, които по текущата цена на суровината ще струват около 4 млрд. долара.Според информиран източник в рамките на неофициални консултации по този въпрос няколко компании са поискали от ЕК политически гаранции за това, че инжектираният в украинските хранилища газ няма да изчезне и техните права на собственост няма да бъдат нарушени. Комисията обаче не е могла да даде такива гаранции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
Мдааа... това не ви е Евровизия!Както каза Путин на една пресконференция в Германия преди 1-2 години: "Честно казано, не ви разбирам! Не искате да развивате ядрена енергетика, не искате да купувате от нас природен газ - с какво ще изграждате икономика? На дърва ли? Даже и за дърва пак трябва да дойдете в Сибир!" хехе...Този ЕС трябв аспешно да бъде разпуснат, защото в Брюксел трайно се настани и вече се възпроизвежда някаква странна интелектуална субстанция на третия пол, която определено е откъсната от реалността!Ще опаковаме сградите, за да спрем да харчим енергия. Когато спрем и да произвеждаме, съвсем ще станем независими от енергия! Даже няма какво да харчим пари да изолираме сградите - още по-добре и по-евтино е да копаем пещери дълбоко под земята и там да караме на завет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още