IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на RIM силно надолу след негативно решение за патентно дело

12:03 | 15.12.04 г.
Автор - снимка
Създател
Акциите на RIM силно надолу след негативно решение за патентно дело
Акциите на щатския производител на джобни компютри Research In Motion (RIM), известни в цял свят с основния си продукт - джобният компютър BlackBerry, бяха спрени вчера от търговия на нюйоркската фондова борса за близо 4 часа и половина, поради излизането на важна за компанията новина.

Щатски съд изнесе своето решение вчера по повод на заведено срещу компанията дело за нарушаване на патент, което може да попречи на компанията да продава в САЩ своя най-известен продукт BlackBerry. Съдът наложи още глоба по повод на съдебния иск в размер на 54 млн. долара.

След като акциите на компанията бяха пуснати отново да се търгуват на борсата акциите й регистрираха силен спад, понижавайки се с 4.65 долара, или 5.2%, до ниво от 85.44 долара за брой.

По-рано през деня, преди да бъдат спрени от търговия, акциите на компанията се бяха повишили силно поради неяснотата относно решението на съда и достигнаха моментно най-висока стойност от 103.56 долара за брой, което бе и исторически рекорд за позицията.

Делото е заведено срещу компанията през август 2003 г. за нарушен патент на частната непублична интелектуална групировка NTP. Съдът се произнесе в полза на 11 от общо 16-те иска за нарушен патент от компанията срещу Research In Motion.

През последните тримесечия RIM регистрира значителен ръст, както в продажбите си така и във финансовите си резултати.

С настоящото решение на съда обаче компанията е сериозно застрашена, както от заплащането на сериозни обезщетения на NTP, така и от евентуално налагане на рестрикции за продажби на основния си продукт в САЩ, което може да донесе до сериозно негативно въздействие върху резултатите на компанията.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още