IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Натоварена седмица очаква централните банки

Това ще бъде много важна седмица за Brexit и последната за Марио Драги начело на ЕЦБ

11:35 | 28.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка:Архив на Ройтерс

Това, което ще се наблюдава с повишен интерес тази седмица са заседанията на централните банки в САЩ и Япония, които ще вземат решение за бъдещото развитие на паричната си политика. Очаква се Фед да намали лихвените си проценти с още 25 процентни пункта.

Ще бъде натоварена седмица в САЩ, тъй като Федералният резерв вероятно ще намали референтите си лихвени проценти за трети път тази година на срещата си в сряда. Евентуалното поредно намаляване на лихвите идва на фона на постоянни опасения за забавения растеж и ниските нива на инфлацията. Що се отнася до икономическия календар на САЩ, предварителните данни за БВП за третото тримесечие вероятно ще покажат, че икономиката е нараснала с 1,7 процента след 2-процентовото увеличение през предходния тримесечен период. Все повече американски компании отчитат отрицателното въздействие на митата. Това се забелязва особено сред производителите на стоки, които същевременно свидетелстват, че срещат по-големи трудности при наемането на персонал за висококвалифицирани позиции.

Президентът Доналд Тръмп многократно заяви, че иска по-ниски разходи по заеми, но изглежда, че за Фед съкращенията са застраховка срещу търговската несигурност и слабост в чужбина. Именно по тази причина решението на Централната банка се очаква с такъв интерес.

Централните банки в Канада и Бразилия също ще заседават относно бъдещата си паричната политика. Ключовите икономически данни, които следва да излязат са месечният БВП на Канада, предварителните данни за растежа на БВП през третото тримесечие и индексът, измерващ доверието на бизнеса в Мексико, както и данните за процента на безработицата, нивото на индустриално производство и търговски баланс в Бразилия.

Във Великобритания инвеститорите ще се съсредоточат върху политическото развитие, тъй като лидерите на ЕС се съгласиха с искането на Лондон за удължаване на срока за Brexit.

Камарата на общините гласува днес искането на премиера на Великобритания Борис Джонсън за провеждане на парламентарни избори на 12 декември. Анализаторите смятат, че Джонсън ше загуби и този вот. В същото време ЕС обмисля колко голямо удължение на срока за Brexit да предостави на Великобритания. В момента се появяват сведения за вероятно тримесечно удължаване до 31 януари с възможност Великобритания да напусне по-рано, ако и двете страни ратифицират постигнатата сделка навреме. С други думи, нищо още не е напълно ясно.

На други места в Европа тази седмица се очаква да излязат ключови данни за еврозоната, като предварителните данни за ръста на БВП за третото тримесечие, както и нивата на инфлацията и безработицата. Очаква се, икономиката да е нараснала само с 0,1 процента през трите месеца до септември, което би било най-ниското ниво на ръст от края на рецесията в началото на 2013 г. насам. eu eu

Това е и последната седмица за Марио Драги на поста управител на ЕЦБ. Последната му реч ще бъде в понеделник, когато той ще предаде поста на Кристин Лагард.

А в четвъртък се очаква управителят на Турската централна банка да представи доклад за нивата на инфлацията в страната за последното тримесечие.

В Азия бордът на Японската централна банка ще проведе заседание за определяне на паричната политика, но не се очакват особени промени. В страната предстои да бъдат публикувани данни за доверието на потребителите, предварителни данни за нивото на индустриалното производство, продажбите на дребно и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още