IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед и Тръмп - кои са ключовите въпроси за инвеститорите

Независимостта на Федералния резерв изглежда, че досега устоява доста добре на извънредните атаки на президента

13:05 | 25.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на Фед във Вашингтон. <em>Снимка: gettyimages</em></p>

Централата на Фед във Вашингтон. Снимка: gettyimages

Агресивната атака на американския президент Доналд Тръмп в Twitter срещу решенията за лихвите на Федералния резерв, и по-конкретно срещу председателя Джером Пауъл, представлява ясна заплаха за независимостта на централната банка на САЩ, пише Гавин Дейвис за Financial Times. 

В своята крайност президентът оприличи Пауъл на „враг“ на САЩ. Този странен език напълно не съответства на нормата сред политическите лидери в напредналите икономики от 90-те години насам.

Затова трябва да се попитаме дали паричната политика на САЩ сега навлиза в нова ера, или може би се връща към много по-стара, в която централната банка се третира като парично крило на Белия дом и Министерството на финансите.

Ключовите въпроси за инвеститорите са следните:

1. Защо независимостта на централната банка е от значение?

Ясно бе установено от макроикономистите след средата на 90-те години, че независимите централни банкери вероятно контролират инфлацията с по-малко разходи от гледна точка  на нестабилността на производството в сравнение с политиците, защото последните се поддават на краткосрочен електорален натиск, който води до по-висока инфлация и повишени инфлационни очаквания.

Никой не оспорва, че върховната власт за създаването на пари трябва да бъде на избраните органи, но има планина от доказателства, че оперативните решения трябва да бъдат делегирани на независими професионалисти, отчитащи крайните икономически цели, определени от правителството.

Напоследък, при нежелателно ниската инфлация в световен мащаб, това присъщо предимство на независимото централно банкиране изглежда далеч по-маловажно от преди, но то може да се потвърди по всяко време.

2. Какво мисли Тръмп за паричната политика?

Той е изключително непостоянен. По време на предизборната кампания през 2016 г. той подкрепяше по-високите лихвени проценти за спестяванията, но също така поиска по-ниски лихви, за да помогне на американските производствени компании и други кредитополучатели.

След като бе избран, президентът Тръмп първоначално следваше неочаквано ортодоксален подход. Той не притисна Фед да се отклони от плановете си за затягане на паричната политика през 2017 г., а ранните му назначения в Комисията за открития пазар на централната банка бяха напълно стандартни.

Когато Джей Пауъл беше номиниран за председател през ноември 2017 г., служител на Белия дом заяви, че президентът "уважава и оценява" широкия бизнес опит на кандидата, добавяйки, че това му дава възможност да разбере въздействието на паричната политика върху икономиката "по реален и директен начин”.

Тъй като Пауъл беше републиканец, а Тръмп критикуваше тогавашния председател на Фед, представителката на Демократическата партия Джанет Йелън, по време на кампанията, имаше сравнително малко оплаквания, че това назначение е нецелесъобразно използване на президентските правомощия.

Последна актуализация: 21:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още