IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед и Тръмп - кои са ключовите въпроси за инвеститорите

Независимостта на Федералния резерв изглежда, че досега устоява доста добре на извънредните атаки на президента

13:05 | 25.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на Фед във Вашингтон. <em>Снимка: gettyimages</em></p>

Централата на Фед във Вашингтон. Снимка: gettyimages

3. Какво предизвика разрива с Пауъл?

Взаимоотношенията Тръмп/Пауъл започнаха да се влошават, когато избухна търговската война миналата година. Тръмп започна да твърди, че по-ниските лихви в САЩ са от съществено значение за предотвратяване поскъпването на долара спрямо юана и еврото.

Оттогава Тръмп съчета острите туитове към Фед с атаки срещу Китай. Тъй като Фед намали лихвите по-бавно, отколкото Тръмп призова, обемът на туитовете се увеличи. Забавящата се икономика и приближаващите президенстки избори през 2020 г. вероятно са били основните мотиви.

4. Какво мислят пазарите?

Досега пазарите не бяха особено загрижени относно „политизирането“ на Фед. Една от причините е, че повечето хора смятат, че основният проблем пред централната банка е как да поддържа растежа, а не как да „запали” инфлацията, която остава упорито ниска.

От тази гледна точка Тръмп натиска Фед в "правилната" посока и може да е бил по-бърз от Комисията за открития пазар в забелязването на рисковете за икономиката през 2019 г. Пазарите ще реагират много по-различно, ако инфлацията започне да се повишава.

5. Беше ли засегнат Фед от туитовете?

На пръв поглед - не. Официалната линия на Фед е, че не се занимава с политика и няма юрисдикция във връзка с търговските отношения. Комисията за открития пазар просто реагира на икономическите последици от политиките, възприети от президента и Конгреса.

Според това тълкуване през последната година Тръмп не е имал пряк ефект върху решението на Фед да облекчи значително паричната политика. Базисното очакване на Комисията за открития пазар относно лихвените проценти в края на 2021 г. е спаднало със 125 базисни пункта от септември 2018 г.

Съществуват обаче някои скорошни доказателства, че туитовете на Тръмп съвпадат с малък спад в пазарните очаквания за бъдещите лихви в часовете около появата им. Възможно е Комисията за открития пазар впоследствие да почувства натиск да не разочарова тези очаквания. Но тези ефекти не са големи.

6. Какво друго може да направи Тръмп?

Той не може да предизвика промяна в ръководството на Фед, докато мандатът на Пауъл не приключи през февруари 2022 г. - много след изборите. Ако икономиката отслабне допълнително, Фед със сигурност ще намали лихвите, вероятно в контекста на по-нататъшно повишаване на митата. По ирония на съдбата Пауъл ще бъде сред първите в Комисията за открития пазар, който ще подкрепи това. Това обаче не е видът парично облекчаване, което президентът има наум.

Накратко, независимостта на Федералния резерв изглежда, че досега устоява доста добре на извънредните атаки на Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още