IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японец даде 75 хил. евро за риба тон

Купувачът твърди, че искал да купи "най-добрата риба тон за деня"

17:42 | 05.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Японец даде 75 хил. евро за риба тон

Изчистена 128-килограмова риба тон е била продадена на аукцион за 9,6 млн. йени (или 75 хиляди евро) в първия ден на отварянето на главния токийски рибен пазар след новогодишните празници. По-висока продажна цена за риба в Япония е имало единствено през 2001 г., когато риба тон е била продадена за 20 млн. йени (или 156 хил. евро).

Купувачът твърди, че искал да купи "най-добрата риба тон за деня", пише Infox.ru. Той планира да разреже рибата и да я разпродаде на части на различни ресторанти в Япония и Китай.

На рибния пазар в Токио днес са били продадени чрез аукциони 730 тона риба. Явно световната икономическа криза не е повлияла особено на страстта на японците към сушито.

През последните години уловът на риба тон рязко се е увеличил и видът е застрашен от изчезване.

Япония от своя страна е най-големия вносител в света на риба тон, но на чуждестранните туристи, неговорещи японски, е забранено да посещават токийския рибен пазар, тъй като според японците те се държат лошо. Забраната е в сила от 15 декември до 17 януари, а след това японските чиновници ще се съберат отново, за да решат дали е необходимо забраната да продължи да действа.

Ограничението е въведено заради някои досадни туристи, които всяка сутрин отиват на пазара с фотоапарат в ръка, за да снимат рибите, но освен това пипат стоката с ръце по време на търговете.

Чиновниците коментират, че пазарът не е място за развлечение на туристи, а за продажба на риба. Администрацията ще постави охрана на пазара и ще разпрати предупреждения в посолствата и туристическите агенции.

Токийският рибен пазар, който е един от най-големите в световен мащаб, се счита за една от забележителностите на японската столица и фигурира практически във всички пътеводители. Напливът на чуждестранни туристи към пазара започва преди 10 години, когато в Европа идва на мода японската кухня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още