IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъжете взимат с 18% повече от жените, ЕК ще се стреми към равни заплати

Държавите, в които има най-големи разлики във възнагражденията между двата пола, са Германия, Австрия, Холандия, Кипър, Чехия и Естония

15:07 | 05.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Мъжете взимат с 18% повече от жените, ЕК ще се стреми към равни заплати

Европейската комисия (ЕК) смята да използва поредица от мерки, чиято цел е да се намали значително разликата в заплащането на мъжете и жените през следващите пет години.

Средната разлика в заплащането на мъжете и жените в ЕС в момента е 18%.

За да намали този процент, комисията възнамерява да повиши информираността на работодателите за проблема, да насърчи инициативи за постигането на равенство между половете и да подкрепи разработването на средства за измерване на разликата в заплащането на мъжете и жените.

От друга страна, не е изключено да бъдат приети и нови законодателни мерки, посочват от ЕК.

Комисията възнамерява да проведе консултации с европейските социални партньори и да анализира последиците от няколко възможности: по-строги санкции, гарантиране на прозрачност при заплащането и редовно изготвяне на доклади за разликата в заплащането.

Резултатите от огласено днес проучване на Евробарометър показват, че над 80% от европейците подкрепят идеята да се предприемат спешни действия за премахване на разликата в заплащането.

Именно такива действия обещава еврокомисарят по правосъдие, защита на основните права и гражданство Вивиан Рединг.

„Заедно със страните-членки ще се постарая значително да намаля различията в заплатите на мъжете и жените до края на моя мандат в тази комисия“, коментира тя пред германския вестник „Ди Велт“.

Държавите, в които има най-големи разлики във възнагражденията между двата пола, са Германия, Австрия, Холандия, Кипър, Чехия и Естония.

Според Вивиан Рединг през последните 15 години разликите в заплатите между половете почти не са намалели, а в някои страни дори са се увеличили. „В настоящата кризисна ситуация Европа не може да си позволи една такава разлика в заплащането“. Еднакво възнаграждение за еднаква работа според нея е едно от най-старите права и ценности.

Люксембургският комисар, чийто ресор са правосъдието и основните права, разкритикува остро неравното заплащане на мъжете и жените в Германия. „В Германия жените получават средно 23,2% по-малко от мъжете. За ЕС средната стойност е 18%. Това е неприемливо“, заяви Рединг.

Високите разлики имат различни причини. Важна причина за неравенството е високият дял на работа на непълен работен ден сред жените. Към това идва и нископлатена сфера на дейност. Трета причина е, че въпреки високото си образование, често на жените не им се дава достъп до лидерски позиции. Европейската комисия призова няколкократно през последните години работодателите да променят поведението си по този въпрос, но имаше умерен успех.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още