IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България Ер чака близо 55 млн. лв. от Алма тур и Алма Тур Флай

Първоначалните информации бяха, че щетите за авиокомпанията са в размер на около 7 млн. лв.

09:00 | 26.09.12 г. 10
Автор - снимка
Редактор
България Ер чака близо 55 млн. лв. от Алма тур и Алма Тур Флай

България Ер ЕАД е осчетоводила приходи от глоби и неустойки за 54,6 млн. лв. през 2011 г., основно представляващи неустойка по прекратените договори за приоритетно чартиране с Алма Тур БГ АД /в несъстоятелност/ и Алма Тур Флай ООД.

В средата на септември 2011 г. България ЕР АД отказа да превози руски туристи по договор с Алма тур, тъй като последната дължи 3,6 млн. евро на авиокомпанията.

Според отчета на България Ер се оказва, че претенцията е не за 7,2 млн. лв., а за над 7 пъти по-голяма сума.

Софийски градски съд обяви Алма Тур БГ АД в несъстоятелност с дата 21 септември 2011 г.

През октомври 2011 г. банки поискаха несъстоятелност на Алма Тур БГ АД. Към края на 2010 г. Алма тур БГ дължи 26,7 млн. лв. (13,64 млн. евро от лимит 13,9 млн.) по инвестиционни кредити към Уникредит Булбанк (до 10,9 млн. евро) и ЦКБ (до 3 млн. евро).

Към 31 декември 2010 г. Алма тур БГ АД има и револвиращ кредит към Уникредит Булбанк за 3,5 млн. лв., както и кредитни линии към Банка ДСК за 2,92 млн. лв.

Възниква въпросът какво ще остане за България ЕР и какво за банките кредиторки след разпродажба на имуществото на Алма тур БГ АД.

Сред активите на Алма тур БГ АД са 4-звездният хотел Атлас в Златни пясъци с 580 легла, хотел Тамплиер в Банско и земя за Бизнес център Алма Тур на бул. Тодор Александров и ул. Българска морава в София. В настоящата бизнес среда в Банско и на пазара на парцели в София, едва ли имотите на Алма тур БГ АД струват почти 90 млн. лв., колкото са сумарните претенции на България Ер и банките.

Така България Ер АД се превръща в заложник на събирането на вземанията си по иска към Алма Тур БГ АД и Алма тур Флай ООД, показва отчетът на дружеството към 31 декември 2011 г.

Печалбата за 2011 г. е 1,5 млн. лв. и е формирана от осчетоводяването на приходите от глоби и неустойки от Алма Тур БГ АД.

Тези приходи още не са получени, а в баланса на дружеството са заведени като „Други вземания“, по-точно „Присъдени и съдебни вземания“ от 60,3 млн. лв. към 31 декември 2011 г., спрямо 595 хил. лв. в тази графа година по-рано.

Ако България Ер не получи тези над 50 млн. лв. от производството срещу Алма Тур и Алма Тур Флай, то тя ще трябва да отпише част от вземанията си като несъбираеми, което ще доведе до загуби. Собственият капитал на компанията към 31 декември 2012 г. е 86,4 млн. лв. и не е достатъчно голям, за да абсорбира значителни загуби. Без осчетоводените очаквани приходи от глоби и неустойки България Ер щеше да е на загуба от близо 50 млн. лв. за 2011 г.

България Ер АД не е особено успешна компания, като отчетът й показва натрупани загуби от 35,3 млн. лв. до 31 декември 2011 г. Основният капитал е 120 млн. лв., но поради натрупаните загуби, собственият капитал е споменатите по-горе 86 млн. лв.

Отражението върху Летище София

Летище София ЕАД има да получава 21,3 млн. лв. дългосрочни вземания от България Ер АД, както и 4,5 млн. лв. текущи вземания, или общо 25,8 млн. лв. към 31 декември 2012 г.

Освен това България Ер АД е основен клиент на летището и затова сагата с Алма Тур се отразява в голяма степен и на Летище София ЕАД. Най-малкото защото дългосрочните задължения на България Ер АД към Летище София се увеличиха с 2,1 млн. лв. през 2011 г., може би поради проблемите след фалита на Алма тур.

Другите големи вземания в отчета на България Ер

България Ер има да получава и 76,8 млн. лв. от Хемус Ер ЕАД по данни към 31 декември 2011 г. Вземанията се увеличават с близо 20 млн. лв. само през 2011 г., спрямо 57,4 млн. лв. в края на 2010 г.

Хемус Ер ЕАД не е много състоятелен длъжник, показва отчетът на дружеството към 31 декември 2011 г. А именно собственият капитал е отрицателен в размер на 56,3 млн. лв. (увеличение с 24,5 млн. лв. за година поради натрупана нова загуба през 2011 г.).

Така България Ер АД е едновременно заложник на вземанията си по делото срещу Алма тур АД и на вземанията си от Хемус Ер АД.

България Ер АД и Централна кооперативна банка АД са част от групата на Химимпорт АД, като участват в консолидацията на холдинга.

Свързани компании:

Химимпорт АД - привилегировани акции - падежирали през юни 2016 г.(6C4P)

Химимпорт АД(CHIM)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
mitkopom
преди 11 години
В статията се споменава за хемус ер. дали не е фирма нарочена за фалит като капитала се прехвърля към българия ер.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Стига рева...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
markov
преди 11 години
Информацията изобко не е коректна към момента !Първо това е стара новина от септември 2011 г.Второ изобщо не стоят нещата така към момента. *** вече взе хотела на Банско , вероятно ще вземе и други части от бизнеса им като обезпечен кредитор. Спомената сума изобщо не става автоматично на загуба , *** вече са си прибрали и ще си приберат още от сумата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
FNM
преди 11 години
А кой им е одиторът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
SEBULBA
преди 11 години
То туй с Авиогрупата е само върха на айсберга... Ако се разровят бамката, и най-вече пенсионните им фондове, като нищо и по-големи ..... ще излязат...Да напомним и за меко казано, скандалния им проект "Алея 1" във Варна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
THE TRADER
преди 11 години
Г*з глава затрива! Има една такава народна мъдрост! *** се помислиха за велики и поискаха всичко! Но понятия всичко и нищо няма, така че самите те изтърваха контрола върху империята, която искаха да сътворят! И тъй като няма само възход, то те са вече на пързалката! Нищо ново под слънцето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
benedict
преди 11 години
Е добър ден, ти ........ добър бизнесмен виждал ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
С други думи *** се оказаха въздух под налягане щом основни техни компании са пред фалит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
ОК
преди 11 години
Финт, това са глоби и неустойки. Счетоводен трик, за да излезе БГ ер на печалба. И оттам и Химимпорт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
FINTA
преди 11 години
E*ати балъците. Как ще ги оставиш да ти задлъжнеят с толкова пари? На печелившите честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още