IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономика по време на пандемия

Такава ситуация води до много дълбок краткосрочен удар върху икономиката, пише в анализ на ИПИ

22:45 | 17.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Кратък преглед на мерките в Европа – към 16 март 2020 г.

Германия

Мерките в Германия са в 4 посоки - компенсация на работниците, разсрочване на данъчни плащания, ликвидна подкрепа за компании и европейски фонд. 

Работници: Германия има автоматични стабилизатори и система за компенсиране на работниците, които са засегнати от краткосрочни шокове в икономиката. Първата мярка на практика прави тази система по-гъвкава и отваря допълнително достъпа до механизма. Ако намаленото работно време бъде одобрено, Федералната агенция по заетостта заплаща 60% от нетната заплата, а останалото се допълва от работодателя според възможността, тоест спрямо намаленото работно време. 

Данъци: Предвиждат се различни механизми за отсрочване на данъци за бизнеси, което да им даде необходимата ликвидност в трудните времена. Тук влизат различни разсрочвания на данъчни плащания и отпадане на глобите при закъснели плащания, ако закъснението е директно обвързано със ситуацията около коронавируса. Поради различните данъчни системи в двете страни, не са водещи детайлите, а общата посока на данъчните мерки за ликвидна подкрепа.

Финансиране: Чрез различни механизми държавата ще предоставя ликвидна подкрепа на компании, които изпитват затруднения. Това са няколко програми за преференциални кредити (не грантове), които са разделени спрямо големината на компаниите. При съществуващите програми са олекотени изискванията, а има и някои нови програми за компании в много тежко състояние.

Европейски фонд: Последното направление е свързано с участието на Германия в общо европейско усилие за отговор на коронавируса. 

Италия

Мерките в Италия още се обсъждат и не са одобрени във финален вариант. Обсъждат се предложения за подкрепа на работниците - всички, чието работно време е съкратено или са пред съкращение, получават 9 седмици обезщетения за безработица, а на работници, чиито деца трябва да са у дома, ще бъде поета 50% от заплатата. Самонаетите ще получат еднократно отстъпка от 500 евро, някои данъчни плащания ще бъдат отложени с поне една седмица. Работниците, които остават да работят на текущите си работни места, тоест не работят от вкъщи, ще получат еднократен бонус от 100 евро. 

Франция

Фокусът на френското правителство също е осигуряване на ликвиден ресурс за компаниите и подкрепа за доходите на работниците, които остават у дома. Ликвидната подкрепа е чрез различни кредитни линии за предприятията и разсрочване на данъци и осигурителни плащания в размер на 15-20 млрд. евро. Големият реален разход е частичната безработица (около 15 млрд. евро), като планът е да се покрият до 84% от заплатите на работниците, които остават у дома за 10 дни. Остава спорен въпросът дали този механизъм ще има таван и ограничение за високите заплати.

Дания

В Дания най-важните мерки за смекчаване на негативните ефекти от ограниченията върху социалната и икономическата активност са две: въвеждане на схема за частично субсидиране на разходите за труд на работодатели в засегнати отрасли и схема за ликвидна подкрепа.

Предприятия, които трябва да съкратят поне 50 заети, или не по-малко от 30% от персонала си, поради рязко свиване на дейността си, получават стимул да запазят работните места. Ако работодателите задържат тези работници, получават от бюджета държавна помощ, равняваща се на 75% от дължимите заплати, но до таван, който е малко по-нисък от средната нетна заплата, а останалите 25% от възнагражденията остават за сметка на работодателите. Едновременно с това, работниците се задължават да ползват 5 дни от полагащия им се годишен платен отпуск. Схемата ще работи за 3 месеца.

Правителството създава и две схеми за държавно-гарантирани краткосрочни заеми – за малкия бизнес и за големи предприятия. Мярката въвежда държавна гаранция за до 70% от новоотпуснати от търговските банки кредити за бизнеса, които докажат значителен спад на приходите от началото на кризата.

Австрия

Австрия обяви, че заделя 4 млрд. евро за икономически мерки в отговор на коронавируса. Мерките включват подкрепа за ликвидността на компаниите чрез заеми и разсрочване на данъци, нов модел за субсидиране на работниците, които трябва да минат на намалено работно време, подкрепа за семейни малки бизнеси, както и секторни мерки в туризма и културата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis23
преди 4 години
нема никва пандемия сичко е у новините, чудно как войниците на Сашово не се заразяят у Жабария ве да го ***, карат си жипките и танковити ено 40 хил. бройки и нишо немеме. И съшо нооо странно че кат подпишат нешо чайниците с некой и веднага го налазват секви вирОси даева мааа им ухапана ....Chinas relationships with Greece and Italy are deepening EU is reaping exactly what it sowed http://theconversation.com/chinas-relationships-with-greece-and-italy-are-deepening-eu-is-reaping-exactly-what-it-sowed-127087
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още